Бъдеща астронавтка: Въздухът край Ардино е толкова чист, че до изгрев слънце вписах над 500 метеора на специална карта

24rodopi.com/Регион Въздухът в района на „Белите брези“ край Ардино е толкова чист, през нощите наблюдавахме небето до изгрев слънце и всеки си имаше

24rodopi.com/Регион
Въздухът в района на „Белите брези“ край Ардино е толкова чист, през нощите наблюдавахме небето до изгрев слънце и всеки си имаше задача, аз вписах над 500 метеора на специална карта.
Това казва Татяна Иванова, студентка от Софийския университет, която е част от българския екип, разработващ проект в конкурс на НАСА за изграждане на база за живот на Марс. „Целта ми е не да съм турист в Космоса, а да работя там като учен“, отбелязва Татяна Иванова.
В школата по астрофизика в туристическия комплекс край Ардино тя се запознава с лектори от Кеймбридж.
„Татяна вече е по-близо до сбъдване на мечтата си да стане астронавтка, защото е приета в програмата, която обучава и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. След селекцията на Международния институт по космически науки и проект PoSSUM, през февруари тя заминава за САЩ“, пише Капитал.
На снимките: „Белите брези“ над Ардино. Татяна Иванова изнася лекция на събитието „Ало, Космос, говори България“, на което правят видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция, снимка:Creative Visual Solutions

COMMENTS

WORDPRESS: 0