Язовирите по течението на Арда са „глътнали“ 20 села и махали

Потопеното наследство. Село на дъното на язовира: миграции, памет, културни практики 24rodopi.bg/Регион Под водите на язовирите по течението на река

Потопеното наследство. Село на дъното на язовира: миграции, памет, културни практики

24rodopi.bg/Регион

Под водите на язовирите по течението на река Арда са изчезнали над 20 села и махали, сочи доклад на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ-БАН).

Днес край бреговете на „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, както и яз. „Боровица“, могат да се видят църкви и гробища, останки от джамии, работнически градчета.

Екипът ИЕФЕМ-БАН ще разкаже историята на тези села и хидросъораженията, заради които те изчезват и ще се опита да отговори на важни въпроси като къде и как се пази познанието за тези села; кои са хората, които се изселени, и къде са те днес; какво е останало под водата и в паметта; какво се случва със свещените места и храмовете на залетите села. Ще бъде повдигната малко и завесата за подготвяните изложба и научнопопулярно издание.

Първата от поредица срещи-дискусии, в които ще бъдат представени резултатите от изследванията по проект “Потопеното наследство. Село на дъното на язовира: миграции, памет, културни практики”, ще се проведе на 15 ноември в една от залите на научната институция в столицата.

През последните четири години специалисти от ИЕФЕМ-БАН проучиха 23 язовира, при чийто строеж са разрушени, заличени, залети или засегнати над 60 селища в цяла България.


През 50-те години у нас започват ударно да се строят язовири. Основното им предназначение е добив на електроенергия и напояване. Изграждането на някои от тях е било част от отбранителна военна стратегия на страната.

От средата на 50-те години е решено в района на Кърджали да бъдат построени три големи язовира, които да акумулират водите на река Арда и нейните притоци. Това са язовирите „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, с общ капацитет 1 млрд. куб. метра вода.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0