Зрелостниците в Джебел отсрамиха региона – в Топ 3 с 5,25 по математика

24rodopi.bg/Образование/Регион Зрелостниците в Джебел отсрамиха региона. 5,25 е средната оценка по математика на държавния изпит тази година, който р

24rodopi.bg/Образование/Регион

Зрелостниците в Джебел отсрамиха региона. 5,25 е средната оценка по математика на държавния изпит тази година, който резултат пък праща общината на трето място в страната, обобщава dnes.bg.

При 69 от 265 общини средната оценка от задължителната матура пък по български език и литература не минава прага среден 3,00, като само в две от тях повече от 100 зрелостници са положили изпита. В общо 24 общини не се е явил нито един ученик на зрелостния изпит. През 2022 г. общо 43 026 ученици държаха задължителната матура по български език и литература, което е леко понижение спрямо предходната година, когато изпита положиха 45 900 младежи. Средната оценка е добър 3,97, или 25 стотни по-малко от оценката за 2021 г. Този спад обаче е до голяма степен очакван предвид промените в скалата за оценяване и повишаването на критериите, анализират от Института за пазарна икономика.

Смолянските ученици отново са в челните позиции. Едни от най-високите резултати по БЕЛ сред зрелостниците са постигнати в Златоград и Смолян. Седмокласниците в Борино пък са с най-висока средна оценка както по български, така и по математика.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0