Значението на понеделник в Исляма

Значението на понеделник в Исляма

Ерхан Алемдар Понеделник като ден от седмицата има огромно значение в Исляма. Официалният празничен и почивен ден за мюсюлманите е петък, за юдеите е

Ерхан Алемдар

Понеделник като ден от седмицата има огромно значение в Исляма. Официалният празничен и почивен ден за мюсюлманите е петък, за юдеите е събота, а за християните – неделя. Но, понеделник, като ден от седмицата, има огромно значение за Исляма. 

В понеделник сутрин е роден и в понеделник е  починал Пратеникът Мухаммед (Аллах да го благослови!). В понеделник вечер е и изкачването му в небесата, където се среща с Всевишния Аллах – известна като Нощта Мирадж.

Пак в понеделник сутрин са му низпослани първите 5 Аята от Свещения Коран.

Това се случва чрез посредничеството на Архангел Джебраил в нощта срещу 21-ия ден на месец Рамазан (10  август 610 година от новата ера), в свещената нощт Кадр (по-ценна от 1000 месеца по описанието на Свещения Коран), в пещерата Хира в град Мека, в която пещера той се усамотява с години наред преди това. Първата дума от тези 5 Аята е думата „Чети!“.

Точната дата на рождението на пратеника и пророк Мухаммед (Аллах да го благослови!) не е известна, понеже ислямското летоброене Хиджра, използващо лунния календар с 354 дена в годината, започва от 16 юли 622 година. На тази дата се приема да е ден първи от месец първи (Мухаррем) от година първа. Като за начало на летоброенето се приема годината на преселението на Пратеника Мухаммед (Аллах да го благослови!) от Мека в Медина.

Но е важно да се знае, че Пратеникът влиза в град Медина в петък, на 27 септември 622 година, в 12-ия ден на месец Ребиул-еввел по старото летоброене (който е третия поред месец след Мухаррем и Сафер).

За дата на рождението на Пратеника ислямския свят приема нощта на 11-ия срещу 12-тия ден на месец Ребиул-еввел, като се знае, че  денят е понеделник. Годината е същата, в която е бил проведен военният поход на Абисинския владетел на Йемен Абраха срещу храма Кааба в Мека с голяма армия,  включваща военни слонове, известна като „Годината на Слона“.

Историците не са единодушни в коя година точно се е случило събитието: 570 или 571. Но ислямският свят е приел изчислението на египетския астроном Махмуд Паша, според което изчисление датата на рождението на Пратеника се пада 20 (или 22) април 571 година.

За датата на смъртта на Пратеника Мухаммед (Аллах да го благослови!) учените и историците са единодушни – 8 юни 632 година, понеделник.

Само три месеца преди това над 124 хиляди души се събират да слушат прощалното му слово, произнесено в долината Арафат на 8 март 632 година.

 24rodopi.com/Мнения

COMMENTS

WORDPRESS: 0