Животът продължава: Останали без покрив при земетресенията се преместиха в Мерсин, шокираха ги с наеми от 20 000 лири

24rodopi.bg/Общество „Нашите братя и сестри оцеляха при опустошителните земетресения, ние се опитваме да ги убием с високите цени тук“, твърди предсе

24rodopi.bg/Общество

„Нашите братя и сестри оцеляха при опустошителните земетресения, ние се опитваме да ги убием с високите цени тук“, твърди председателят на Камарата на брокерите в Мерсин Синан Джанполат.

Трикратно са се увеличили наемите на жилищата в Мерсин след като хиляди турци от разрушените от земетресенията на 6 февруари градове и села се преместили в почти двумилионния пристанищен град, който е близо до бедстващите райони.

Пострадалите били шокирани от наемите, достигащи до 15-20 хиляди лири (близо 2 000 лева – б. р.).

Има сериозна миграция към Мерсин още от първия ден след земетресенията, твърди Джанполат пред агенция IHA и добавя: „Тук злонамерените собственици на имоти увеличиха наемните цени на апартаментите от 5 на 8 хиляди, на тези, които са били 7-8 хиляди – на 10-15 хиляди, а 10-хилядните вече се предлагат за 20 хиляди лири. Прекомерно високи цени са това“.

30 000 руснаци, ангажирани в строителството на атомната електроцентрала Akkuyu, живеят в Мерсин. В последната година са пристигнали и хиляди украинци заради войната. Над 200 000 турци от районите на земетресението се местели в Мерсин.

Междувременно бе обявено, че жертвите от трусовете в Турция вече са 35 418, ранени са 105 105 души.

COMMENTS

WORDPRESS: 0