Живот по ноти: Романтиката в една 135-минутна мелодия… (снимки)

Живот по ноти: Романтиката в една 135-минутна мелодия… (снимки)

24rodopi.bg/Общество

Музикантите от Родопите. Участия по ресторанти, курорти. Надник от 7,20 лева на вечер. Парса докъм 10 лева на човек.

„Клиентите бяха други едно време. Репертоарът, всичко бе на по-голяма висота. За разлика от лъскавата обстановка сега, но само тя“, споделя китарист от онова време.

„За пет лева можеше да се яде и пие до нас.., и ресто оставаше“, казва друг.

Работили са в „Балкантурист“, музиковеди определяли репертоара.

„Изпълнявахме песни на английски, руски, от другите соц страни, но най-много български. Групите бяха по 4-5 души. Условието за участие бе, минимум да сме трима музиканти. По един месец бяхме на едно място, след това ни преразпределяха на друго. Обикаляхме „Белите брези“, Пампорово, по морето, навсякъде. На вечер имахме три излизания по 45 минути, с пауза между тях. Първата част беше задължително само инструментал“, споделя за 24rodopi.com Исмаил Аппазов Емурлов. Свирил е на китара и йоника. От 1977-ма до 2001-ва година.

„Аз, ръководителят Недко Аговски, Юрий Ризов, Стефан Рашев – това бяхме. Средна възраст 20 години. Аз бяха на 18 тогава, Юрий едва на 16. Мога да кажа, че бяха златни времена за музиката. Инструменталистите бяхме, как да се каже, на почит. Сега на някои колеги им се струва унизително да кажат, че са музиканти“, разказва Исмаил.

В ресторантите са се хранили с 15% намаление, но алкохолът са си го плащали на 100%.

„Оркестрите бяха големи, сравнение със сега. След 89-а ставахме все по-малко – по трима, после един с йоника и сега… Някакво хлапе идва с лаптоп, дават му 50-100 лева и готово. Къде е талантът, къде е импровизацията, къде е истинската музика – на живо? Отиде си тази романтика“, казва Исмаил.

Тъжно му е и за нивото на културата по заведения.

„Клиентите бяха на висота, ние бяхме на висота. Всичко беше красиво. Сега е… някаква диващина. Всичко е различно, но и животът е различен“, допълва музикантът.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *