„Жега е сега… Пейте робини тез песни за газа!“: Брюксел живее в света на Грета Тунгберг…

„Жега е сега… Пейте робини тез песни за газа!“: Брюксел живее в света на Грета Тунгберг…

24rodopi.bg/Коментари 186 лева е цената на газа към момента, прогнозата за август е 250 лева, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния кап

24rodopi.bg/Коментари

186 лева е цената на газа към момента, прогнозата за август е 250 лева, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

В същото време търсим синьо гориво от Азербайджан, където има дефицит от 1,2 млрд. куб. метра, според Българската газова асоциация. С други думи, кавказката държава внася, за да изпълни договорите за експорт.

От Европейската комисия настояват страните членки да намалят с 15% потреблението на газ.

„Ние няма какво да изгасим и да задържим същото производство. Трябва да ограничим производството или да затворим. ЕК може би ще вземе решение температурата на топене на стоманата да падне на 1000 градуса, вместо на 1500. Ако има газ за зимата, ще е скъп, това ще доведе до много скъпо парно. Хем ще е студено, защото няма да е достатъчно, хем ще е в пъти по-скъпо. Ако няма достатъчно газ, той ще бъде спрян първо за бизнеса“, посочва Велев.

Това са експертите в бранша, това са прогнозите на бизнеса. Това са думи, които остават нечути, към момента.

Перифразирайки Ботев, дереджето е „Жега е сега… Пейте робини тез тъжни песни“.

Това, което сторим в момента, ще ни бъде сервирано през зимата и… „ще да загине и тоз юнак“.

Чиновническата мисъл не може да прозре реалностите. Сякаш живее в света на Грета Тунгберг. Падането на правителства ще бъде неизбежно. От там зависи и бъдещето на ЕС. Но хоризонтите на умозрението в Брюксел са къси, много къси.

Снимка: iStock

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0