Земетресения като „ардинското“ и „язовирското“ се случват 800 пъти в годината

24rodopi.bg/Общество/Регион Земята в Кърджалийско се разлюля. Земетресение с магнитуд от 3,3 по Рихтер бе регистрирано на 21 км северно от Ардино в

24rodopi.bg/Общество/Регион

Земята в Кърджалийско се разлюля. Земетресение с магнитуд от 3,3 по Рихтер бе регистрирано на 21 км северно от Ардино в 15:47 часа на 2 октомври.

В 4:25 часа на 4 октомври учените в Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН регистрираха трус с епицентър в района на яз. „Студен кладенец“. Той е с магнитуд с магнитуд 2.4 по Рихтер, на 15.7 км дълбочина, съобщиха от сеизмичния център.

„Тези трусове са нещо обикновено за България. Годишно регистрираме средно по 700-800 такива с магнитуд 3 или още по-малко по скалата на Рихтер, като някои от тях дори не се усещат от хората, особено ако стават нощем“, твърди пред „Телеграф“ сеизмологът професор Емил Ботев.

„Мощните земетресения са характерни за границите между големите тектонски плочи, обаче които не се застъпват на наша територия. Страната ни е вътрешноконтинентална част и сме защитени, защото подпъхванията стават между средиземноморската, адриатическата и континенталната плоча. При нас те обаче не се застъпват“, подчертава ученият./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0