Затвориха пътя Кърджали-Смолян заради премахнат банкомат (снимки)

Затвориха пътя Кърджали-Смолян заради премахнат банкомат (снимки)

24rodopi.bg/Темата+ Над 250 души блокираха тази сутрин пътя Кърджали - Смолян, при разклона за село Бял извор, в знак на протест, че е демонтиран еди

24rodopi.bg/Темата+

Над 250 души блокираха тази сутрин пътя Кърджали – Смолян, при разклона за село Бял извор, в знак на протест, че е демонтиран единственият банкомат в селото. Протестиращи от Бял извор и близките околни села Падина, Жълтуша и Седларци блокираха движението в три посоки за около 15 минути. Това съобщи за 24rodopi.com организаторът на протеста Исмет Осман.

Недоволните жители, сред които и възрастни хора на 80-85 години, образуваха жива верига на пътя на три места: на идване от Ардино, на идване от Смолян и от Бял извор и Неделино.

Протестиращите бяха разочаровани, че нито една институция не се отзова на поканата им за дискусия за нуждата от нов банкомат.

Затова решихме да подновим протестните действия на 23 септември – петък,  между 8.30 и 10.30 часа, каза Исмет Осман.

Както вече 24rodopi.com писа, бялизворци уведомиха кмета на община Ардино, че на 19 септември ще излязат на протест на разклона край селото, където навремето блокираха важния път като протест срещу ниските цени на тютюна. Този път акцията им е заради премахнатия банкомат на ДСК, като се надяват по този начин да бъдат чути от институциите.

Бял извор е бивш център на селищна система. По официални данни към 15 юни 2022 година в кметство Бял извор живеят 1 626 души, но специализираното устройство за предоставяне и приемане на пари в брой ползвали и жителите на големите села в района – Падина, Жълтуша, Главник, Седларци, Еньовче.

ДСК закри клона си в селото, а сградата бе продадена. Това наложило и демонтирането на устройството.

Над 300 са пенсионерите от района, които получават пенсиите си по банков път, а най-близкото населено място с банкомат е Ардино, посочват протестиращите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0