Заснех 120 сватби, х 3 бона, №1 съм!

Заснех 120 сватби, х 3 бона, №1 съм!

24rodopi.bg/Общество Заснех 120 сватби! Повечето бяха за 3 хиляди лева, защото снимам с голям екип. Признание или блъф е това, което изрича един о

24rodopi.bg/Общество

Заснех 120 сватби! Повечето бяха за 3 хиляди лева, защото снимам с голям екип.

Признание или блъф е това, което изрича един от шефовете на екип за сватбена фотография и видеозаснемане в Кърджали? По-скоро е второто. Целта – привличане на още клиенти за следващото сватбарско лято в града край Арда и региона, а и дразнене на конкуренцията.

Общо 25 са сватбените екипи от по 2-3, че и повече оператори, които работеха това лято в Кърджали и периферията. Цените – от 1000 лева до 3 000 лева, среден и висок клас на услугата. Има и пазарене – „идвам и снимам почасово“, но дори тогава калкулираната цена доближава 1000 лева.

Средната цена за лято`2020 е 1 300 лева, изчисляват самите фотографи, т. е. за снимки и видео младоженците това лято са похарчили около 1 100 000 лева.

„Колегата е повече фейсбук герой. Поява се на чужда сватба, щракне кратко видео, покаже се и той, пък после постне едва ли не като тържество, което той организирал. Просто рекламни хитрости в занаята, винаги се намират „балъци“ да се хванат“, разкрива колега на самообявилия се за №1 сватбен фотограф.

Безсмислено е да се търси информация в приходната агенция дали фотограф е изработил 300 000 лева, защото за повечето от 25-те екипа този бизнес е в сивата икономика.

Но пък всички печелещи от сватби постигат консенсус – това лято имаше дива конкуренция.

Няколко души от Турция правят дъмпинг на цените и „сметките им излизат“ заради срива на турската лира. Има и завърнали се гурбетчии. Антон от джебелското село Припек не издържал теста на бачкането на Запад и се върнал в Кърджалийско, за да се запише в дългия списък на печелещите от заснемане на сватбено тържество, къна или друго събиране на хора по приятен повод.

Младежи от „Боровец“ също навлизат в този бизнес, предимството им: Сватбари от квартала се снимат само при оператори от квартала!

COMMENTS

WORDPRESS: 0