Защо проф. Сачев видя Кърджали след 2025-ва като „център на помашка автономна област“

Защо проф. Сачев видя Кърджали след 2025-ва като „център на помашка автономна област“

 24rodopi.bg/Общество „За мен това, което се случва в Република Украйна, може да се представи като гражданска война. Гражданска война има, когато меж

 24rodopi.bg/Общество

„За мен това, което се случва в Република Украйна, може да се представи като гражданска война. Гражданска война има, когато между два народа с еднаква етническа принадлежност и етнически корен се създават социокултурни и икономически проблеми. Ето защо участието на други държави в тези граждански междуособици ще се тълкува, при всички случаи, като груба намеса във взаимоотношенията на тези два братски народа – украинския и руския“, твърди пред „Марица“ проф. Евгений Сачев, д-р на икономическите науки, д-р по социология и експерт по национална сигурност.„Трябва да разделяме военните и хуманитарните проблеми, които възникват от тези граждански междуособици между Русия и Украйна. Българската политика трябва да бъде съсредоточена единствено и само върху помощта, която трябва да окажем за разрешаване на хуманитарните проблеми“, отбелязва още той.

„Не трябва да се намесваме в тази гражданска война с военно-политически мерки или участия. По никакъв начин! Това означава да не даваме каквото и да е въоръжение от българска страна, нито да участваме под формата на военни съветници и български военни части в тази гражданска война. Да не предоставяме в никакъв случай наши военни бази за извършването на операции с военен характер. Да не допускаме наши пристанища да бъдат използвани за военни цели в този конфликт.И да, във военно-политически аспект трябва да запазим неутралитет!“, категоричен е проф. Сачев.

На репортерски въпрос „Напоследък се наблюдава тенденция за масова разпродажба на имоти – особено по нашето Черноморие, които са собственост на руски граждани. Какво се крие зад това?“, проф. Сачев отговаря: „Още преди 4-5 години е било разпоредено на руски граждани, които работят у нас, да направят така, че да разпродадат своята недвижима собственост. Това се отнася до физически или юридически лица, свързани с техните дипломатически представителства в България, както и по линия на бизнес структури с участието на руски граждани. Така че този процес върви от няколко години. Особено що се касае до недвижими имоти, разположени по Българското Черноморие.Напоследък и други граждани – англичани, ирландци, французи и гърци, също масово продават своите имоти у нас, предназначени за бизнес туризъм.

Къде е връзката с нашите курорти?

-Курортите в южната част на нашето Черноморие са от семеен тип. Не е тайна, че много от нашите бизнесмени, които се занимават с туристическа дейност, към момента не са добре финансово и имат кредитна задлъжнялост. Имоти на първа линия в Бургас вече се продават по 40-50 евро/кв.м – при това напълно оборудвани. Факт! И това се случва в контекста на наплив от бежанци по българо-турската граница, който много прилича на този от 2014 година.

Така че не е изключено в определен момент от Република Турция да нахлуят огромно количество бежанци в България.  

Не изключвам възможността, при сегашната ситуация, те да бъдат настанени в тези курортни селища от семеен тип. И тези „домове“ да приютят бежанците за 5-6 години напред. Това означава, че по нашето Черноморие се създава един вид жив щит спрямо извършването на каквито и да е военни операции – по вода, суша и въздух – от страна на Руската федерация. Само че при сегашната демографска катастрофа в България всичко това ще доведе и до други проблеми.

– Какви са те?

– Проблеми, свързани с промяна на целия етнокултурен и етнорелигиозен състав на нашата страна. Към момента имаме по-малко от 6 милиона етнически българи. А в сегашната тотална криза във всяко направление – социално, политическо, икономическо и културно, това може да доведе до създаването на еврорегиони.

Виждаме това, което е напът да се случи в Украйна. Там се върви към създаването на конфедерация от региони – Федеративна република Украйна с четири анклава по границата с Полша, Унгария, Румъния и Словакия. Факт е, че в Молдова на запад вече има много заселници – бежанци от украинската криза. А Молдова е една от най-бедните държави, по-бедна дори от България.

Следващият етап е създаване на основата на конфедеративния принцип на конфедерация Молдова с еврорегиона Добруджа, включващ Северна Добруджа и Южна Добруджа – българската част на Добруджа. За център на тази конфедерация се предвижда град Констанца. След 2-3 години ще дойде времето за създаването на друга конфедерация. Това ще се случи с Република Турция. Тя ще включва новосъздаден кюрдски анклав, еврорегион Тракия (Одрински и Лозенградски вилает) и т.нар. Севернокипърска турска република.

Преди броени дни стана ясно, че САЩ ще използват гръцкото пристанище в Александруполис като отправна точка за около 6000 войници и с пълна военна екипировка за десантни операции. С черноморската си брегова линия двете страни – България и Румъния – се смятат за държави на НАТО от първа линия по отношение на конфликта Украйна-Русия. Вероятно столицата на бъдещата Турска конфедерация ще бъде град Александруполис.

А след това, в края на юни тази година, се очаква от ръководството на ЕК българското правителство да даде своето съгласие за членството на Република Северна Македония в ЕС. Моята прогноза е, че на трети етап ще се създаде еврорегион Македония, включващ Република Северна Македония, Пиринския край и Република Кипър, и т.нар. „Гръцка Македония“ с център Тесалоники.

И така в един момент след 2025 година ще имаме по подобие на Косово -помашка автономна област (анклав) с център Кърджали, а България я очаква конфедеративно държавно устройство на управление. Преди доста време ЕС издигна тезата „Европа на регионите”. Отпреди 7-8 години пък се говореше за Европа на нациите. В момента двете тези се равнопоставят.Така че най-голямата жертва на това, което се случва в Украйна, ще бъде Европейският съюз!

Той никога вече няма да бъде в тази цялост, която познаваме. Новата „конструкция“ е той да се раздели на ЕС на нациите – това са старите демокрации: Франция, Германия и др. А в същото време за държавите от югоизточната част на Европа се предвижда да са с конфедеративно управление.

Тази тенденция няма да подмине България. Ние, българите, в този момент трябва да защитаваме националните си интереси и националния си суверенитет! А не да се люшкаме в една или друга посока! Нека не забравяме, че ние, българите, сме в основата на човешката цивилизация по всеобщото признание на световноизвестни държавници, политици, научни и културни дейци!

От 2003 г. до 2006 г. проф. Сачев е директор на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства. Ръководител е на катедра „Архивно-документално наследство и културономия“ при Университета по библиотекознание и информационни технологии. Бил е член на Специализирания научен съвет по национална сигурност при Висшата атестационна комисия на Република България. Написал е повече от 500 научни и научнопопулярни публикации и повече от 40 монографии в областта на културното наследство и националната сигурност.

 Поредицата: Само/Убийството на вестници в България! Погребахме „Монитор“ и др., „Труд“ стана по-четен от „24 часа“. Трябва ли правителството на Кирил Петков да продължава линията на Бойко Борисов и да спаси от задаващ се фалит „часовите“ вестници? Кой е по-голям от двамата големи вестникари на България – Тошо Тошев или Петьо Блъсков? Защо големите всекидневници катастрофираха до едва 5-10 хиляди читатели?

Четете от 31 март само в 24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0