Защо поканеният Мухаррем Индже не се качи на трибуната край Тюркян чешма и си тръгна от Могиляне преди края на митинга

24rodopi.bg/Политика Големи бяха очакванията за реч на Мухаррем Индже – един от най-добрите оратори в турската политика и съперник на Ердоган на посл

24rodopi.bg/Политика

Големи бяха очакванията за реч на Мухаррем Индже – един от най-добрите оратори в турската политика и съперник на Ердоган на последните президентски избори, на възпоменателния митинг в Могиляне, но това не само, че не се случи, но лидерът на „Партията на родината“ дори не се качи на трибуната.Бившият зам.-председател на Републиканската народна партия (СНР), който създаде своя политическа формация, бе поканен да заеме мястото си до другите официални гости от Турция, но той предпочете да остане сред хората пред Тюркян чешма.

Присъстващи на митинга, с който бе отбелязана 38-годишнината от мирните протести срещу насилствената смяна на имената на етническите турци в България, споделиха пред 24rodopi.com, че са станали свидетели на размяна на реплики между гостите от СНР и бившия им съпартиец. Словесната престрелка не е повлияла на решението на Индже да не се качи на трибуната. По програма в ранния следобед на 26 декември той имал среща с представители на турската общност в Комотини. Митингът в Могиляне започна доста по-късно от предварително обявения час и оставането на Индже до края щяло да провали мероприятията в Комотини, а по-късно и в Кавала. Затова Индже е тръгнал към ГКПП „Маказа“ преди важните послания.

Припомняме, че на 26 декември Мухаррем Индже се поклони на гроба на 17-месечната Тюркян, загинала по време на протест преди 38 години. Той е говорел на възпоменанията в предишни години. През 2016-та заяви: „Вие сте български граждани, но етническата ви принадлежност не е българска. Трябва да изразявате това без да се страхувате, но и да работите устремено за просперитета на България, защото сте български граждани.

Ние политиците, които идваме от Република Турция, сме с вас не за да ви даваме насоки, а защото сърцата ни са сплотени и обединени. Трябва да пренебрегнете със силен замах всички онези политици, които са тук, за ви направляват, и които искат да ви управляват. Нашите приоритети са съвсем различни, а именно да осъществим силна връзка с вас, като сме заедно, рамо до рамо. Ако ви забодат с трън, ще ни отнемат сърцето, ако ви отрежат пръстите, ще откъснат нашите ръце“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0