Защо (не) се сбъдват прогнозите на НОЩ-ния сметач

Защо (не) се сбъдват прогнозите на НОЩ-ния сметач

24rodopi.bg/Коментари В понеделник казва „Арда“ ще бие“. В сряда се измята в стил "бате Бойко" - „ЦСКА ще бие“. В петък, виждайки коефициентите на

24rodopi.bg/Коментари

В понеделник казва „Арда“ ще бие“. В сряда се измята в стил „бате Бойко“ – „ЦСКА ще бие“. В петък, виждайки коефициентите на букмейкърите, отсича „Този мач ще завърши наравно“.

В неделя вечер „Арда“ и ЦСКА си вкарват по един гол и не могат да се победят.

На следващия ден нашият човек се появява на телевизора и блажено-заядливо „припомня“: „Аз, както винаги познах. Спомнете си в петък какво казах. А хейтърите да го…“.

Е, да, ама в понеделник и сряда друго прогнозирахте?

„Еб. ги в г.за понеделника и срядата“!

Нещо подобно прави членът на закрития вече Национален оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса проф. Николай Витанов.

Сори за елементарното сравнение, но то пасва на елементарното му поведение и несбъдващите се карти и други прогнози.

„Базовото репродуктивно число е 1.29“, казва смятащият и се почва с „пикове, апокалипсиси“… Друг твърди, че е 1,6. А базата коя е? 6-те хиляди новозаразени на книга или 40-те хиляди реални с „Омикрон“ от последното денонощие?

Вярвайте във всеки един от семейните лекари, но НОЩ-ният сметач е последният от всички, които говорят по темата COVID-19 в България, който заслужава внимание. За таш.к – да, но не и за сериозните стъпки.

Еб. ги в г.за прогнозите на НОЩ-ния сметач!

В страната ни май всичко е наопаки. Лекари оглеждат пътни маркировки и мантинели, математици, някои за които математиката била наследствен занаят (като другото сметало по телевизора), дават рецепти за справяне с COVID-19. Единият дори рече да се налагало локдаун. Бюджетар бе здравен министър. 

И такива работи из нашенско. 

В държава с една шепа народ вирусът е минал през голяма част от населението. Тестът пък се превърна в диагноза. Създателят на полимеразната верижна реакция или т.нар. PCR рече приживе да не се осланяме много, много на откритието му, защото обективността му не е на 100%. Кой да слуша. В Испания пък са готови да категоризират COVID-19 като сезонен грип. В Африка заразените са малко, ваксинираните още повече. Патят „развитите държави“. Хем набодени, хем заразени. И продължават.

Продължават и нашенските математици. 

„Една дряновица лекува куп болести, че и други неща-от мързел, че до лошо възпитание“, казваше навремето един мъдър човек от едно родопско село.

COMMENTS

WORDPRESS: 0