Защо нашенците си купуват одрински алтъни

Защо нашенците си купуват одрински алтъни

24rodopi.bg/Общество Туристите от България все по-често поглеждат към златото и си купуват накити от Одрин, това разкрива местен собственик на магази

24rodopi.bg/Общество

Туристите от България все по-често поглеждат към златото и си купуват накити от Одрин, това разкрива местен собственик на магазин за бижута.

„Търсенето  на злато е голямо, българите са много активни на този пазар. Купуват с инвестиционна цел, един вид защита срещу инфлацията. Изненадан съм от толкова много клиенти, някои от които идват и купуват 100 грама злато“, твърди Рахми Джомерт, цитиран от местни медии.

Цените на златото в Турция и България почти не се различават, но въпреки това одринските златари отчитат ръст в продажбите.

„Преди купуваха 14-каратово злато за подаръци, по специални поводи. Сега искат 22 карата, инвестират парите си в злато“, казва Рахми Джомерт. Според него, българинът обича бижутата, а в началото на април има покупки за абитуриентските балове.

„Ние, турците, приемаме златото основно като инвестиция, докато българите обичат бижутата, после подаряват и накрая е инвестицията с алтъни“, констатира търговецът на златни накити.

„Златото навсякъде е с еднаква цена, борсовата. Но има нашенци, които купуват на едро и получават отстъпка. Говоря за минимум 500 грама. Тогава си струва. Има някои късметлии, които случват на промоции, така нар. „моментни намаления“. Други пък купуват, мислейки, че щом всичко в Одрин е по-евтино, златото също ще е на сметка, но реално не е така, дори има дни, в които в България е по-изгодно. Има и познавачи, които харчат само заради хубавата изработка“, коментира пред 24rodopi.com кърджалиец, които от години купува злато от Турция с цел препродажба у нас, по повод публикацията ни „В края на седмицата: Колко килограма злато „пътуват“ от Одрин за България“.

На граничния пункт „Капитан Андреево“ пък зачестиха случаите на открити значителни количества контрабандно злато. Близо седем килограма златни накити бяха открити от митничари при три проверки на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ в края на март. Ювелирните изделия са на обща стойност 826 597 лева, сочат данните на агенция „Митници“ в Свиленград.

Най-голямото количество – 5446,1 грама злато на стойност 686 208 лева, е открито в лек автомобил. В лек автомобил с българска регистрация са открити бижута с тегло 587,70 грама на стойност 54 068 лева. В друг случай  са иззети 938,28 грама златни накити на стойност 86 321 лева. Един град е оценен на 92 лева.

На снимката: Иззети златни накити на ГКПП „Капитан Андреево“

COMMENTS

WORDPRESS: 0