Защо избягаха майсторите… 120 лева надник на строежа само на 110 километра

24rodopi.bg/Общество Двойно по-висок надник, а само на 110 километра разстояние. Основната причина най-добрите майстори в строителството да бягат от

24rodopi.bg/Общество

Двойно по-висок надник, а само на 110 километра разстояние. Основната причина най-добрите майстори в строителството да бягат от Родопите и да поемат обекти в други градове на страната.

По 35-40 лева на ден получават общите работници по строежите в Кърджали, който е в челните места по строителство в страната. Майсторите вземат по 60 лева. Цели бригади обаче са се изнесли към Стара Загора, където надниците са съответно 90 и от 120 лева нагоре за „профитата“ в сектора.

„Нивото в бранша в Родопите вече е много ниско заради работната ръка. В основата стои ниското заплащане, а същевременно размахът на строителството е голям, цените на жилища в централната част на Кърджали и по кварталите в Стара Загора са почти сходни. Ако 800 евро струва квадратът край Арда, то заралии купуват за 850-900 евро. В същото време разликата в заплащането е двойна. Моят надник започва от 120 лева на ден. При такива пари и евтини квартири, както и само на стотина километра от дома, не си заслужава да ходя зад граница, защото там разходите са по-големи, а тук само след час с автомобила се прибирам“, коментира мъж от бранша, с около 20-годишен стаж.

Според статистиката, регионите на Смолян и Кърджали се доближават до „златната среда“ по заплати. В изчисленията обаче влизат всички държавни ведомства с регионални дирекции в областните градове, което и повишава средноаритметичната калкулация. Реалностите са съвсем други.

Масово заплатите в двата региона са между 570 и 720 лева чисто. Икономическата обосновка в регионите е повече от неатрактивна. В същото време цените на основни продукти са по-високи. Килограм свински врат в столични вериги е около 7-8 лева, но в кърджалийски месарски магазини вече е над 15. Същото важи и за горивата. Излиза, че в най-бедните региони „потребителската кошница“ струва най-много.

На фона на тази картина се строи масово, особено в Кърджали. Предприемачите разчитат пък основно на купувачи сред гурбетчиите. Някои от тях вече с жилища „три плюс“. Въпреки оборотите обаче, заплащането е далеч от атрактивното.

Както вече писахме, за над 80 млн. евро са сделките с имоти през тази година край Арда, според грубите отчети в бранша.

Много родопчани решават да се преселят със семействата си в други градове на страната. Масово смолянчани и кърджалийци купуват имоти в Пловдив, Стара Загора, София. Новодомците в двата областни града пък са предимно от селата в двата региона, работещи обаче зад граница.

Подобна тенденция не очертава добър икономически хоризонт. Все по-голямо обезлюдяване, липса на работна ръка за всички сектори, както и едни… „призрачни блокове“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0