Защо горивата поскъпнаха с 1 лев за 6 месеца и как може да станем като Унгария

Защо горивата поскъпнаха с 1 лев за 6 месеца и как може да станем като Унгария

24rodopi.bg/Икономика „Цената на горивата през м. декември миналата година бяха 2,50лв, сега са 3,50лв. Какво се промени за тези 6 месеца: Уралският

24rodopi.bg/Икономика

„Цената на горивата през м. декември миналата година бяха 2,50лв, сега са 3,50лв. Какво се промени за тези 6 месеца: Уралският петрол е на същата цена от 70$, цената на работната сила е същата, акцизът е същият, ДДС е същото, цената на тока е същата (и тогава беше над 500лв). Нищо не се е променило“, коментира в предаването „120 минути“ Мая Манолова от „Изправи се България“.

„Всъщност България в момента е единствената европейска държава с излаз на море, която има изключение от наложените от Европа санкции. Позволяваме на Лукойл Нефтохим да се възползва от облекчението да може да внася руски петрол, но вместо ползата от това до отива при българските потребители, очевидно отива някъде другаде“, добави Манолова.

По думите ѝ при рафинерията има посредник на входа и на изхода, като се преработват горива на ишлеме, а фирмата на входа и на изхода е регистрирана в Швейцария и печалбата отива в сметки извън България. Като решение на проблема, което би намалило цената за потребителите с 1 лв на литър гориво тя посочи въвеждане на таван на цената на бензина и на дизела, подобно на въведените такива от Унгария – другата европейска държава с изключение за внасяне на уралски петрол.

COMMENTS

WORDPRESS: 0