Заседание №2 за Аптечната карта: Имаме 55 фармацевти, нужни са 91 и поне 4 денонощни обекта

Заседание №2 за Аптечната карта: Имаме 55 фармацевти, нужни са 91 и поне 4 денонощни обекта

24rodopi.bg/Общество Две денонощни аптеки в град Кърджали и по една за общинските центрове Крумовград и Кирково са необходими в региона. Работещите к

24rodopi.bg/Общество

Две денонощни аптеки в град Кърджали и по една за общинските центрове Крумовград и Кирково са необходими в региона. Работещите към момента магистър-фармацевти са 55, при нужда от 91. Броят на помощник-фармацевтите е 35, при необходими 45.

Това се посочва в становище до Министерството на здравеопазването, което бе представено и на второто заседание на комисията за изготвяне на Областна аптечна карта, целта на която е да определи на териториален принцип потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, отпускани в аптеките. За много кратък период от време, след първото заседание на 8 ноември, представителите на всички ангажирани институции, проявявайки особена отговорност и с изключителен професионализъм, свършиха огромен обем от работа от събирането на демографски данни от всички региони на областта, през обработката на всички данни, до изготвянето на областна аптечна карта и Становище по чл. 227в, ал.2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

„Оставам с надеждата, че в Националната аптечна карта, която ще бъде изготвена от Здравното министерство, ще бъде отчетена острата необходимост от денонощен достъп на пациентите от област Кърджали до лекарства, вследствие на което ще се направят налагащите се промени в нормативната уредба и с взаимни усилия на институциите, ще бъде удовлетворено правото на гражданите по Конституция на достъп до лечение и лекарства. Като краен резултат от всичко това се надявам и очаквам в посочените населени места скоро да има функциониращи аптеки с денонощно обслужване, а за пациентите от по-малките населени места да бъдат поставени вендинг машини с най-търсените медикаменти“, посочи за 24rodopi.com след заседанието Ани Стоянова, представител на пациентска организация.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0