Зам.-министър: Възможно е хлябът да поскъпне с 25%

Зам.-министър: Възможно е хлябът да поскъпне с 25%

24rodopi.bg/Общество „Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%. Нашата работа е да направим така, че цената на кризата да не е твърде ви

24rodopi.bg/Общество

„Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%. Нашата работа е да направим така, че цената на кризата да не е твърде висока за българина”, обяви в сутрешния блок на Нова тв зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов.

По думите му тази година се очаква по-добра реколта на пшеница, царевица и череша от миналата година: „Каква точно обаче ще бъде цената на хляба, зависи от политиката на правителството в следващите месеци, както и от това какъв ще бъде натискът от страна на пазара“.

Според зам.-министъра е възможно да има поскъпване и на цените на плодовете и зеленчуците, но не се очаква то да е драстично: „На пазара се създава доста шум. По Великден и Гергьовден имаше истерия за вносно агнешко. Всъщност имаше много малко внос и българските производители успяха да реализират продажби”.

„Наблюдаваме вноса постоянно. От средата на март вече имаме нормализиране на цените на основните зеленчуци – домати, краставици, зеле. В определени седмици дори цените са по-ниски от миналата година по това време. Това обаче повдига въпроса защо на щанда те са на цените от февруари”, каза още Иван Христанов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0