Задържаха 3-ма за измами в интернет, „продавали“ дърва за огрев в Кърджалийско

Задържаха 3-ма за измами в интернет, „продавали“ дърва за огрев в Кърджалийско

24rodopi.bg/Криминале Трима мъже са установени като съпричастни към онлайн измами с продажба на пелети по интернет, съобщи МВР. Те са съпричастн


24rodopi.bg/Криминале

Трима мъже са установени като съпричастни към онлайн измами с продажба на пелети по интернет, съобщи МВР. Те са съпричастни към измами в различни региони на страната, като в Кърджалийско са „продавали“ дърва за огрев.

Мъжете, които са на 26, 21 и 23 години, са криминално проявени, като най-възрастният – осъждан. Те са арестувани  на територията на голям търговски обект в Русе.

Според първоначалните данни задържаните са съпричастни към измама с продажба на пелети, реализирана на 8 август. Установено е, че връзката за „изгодната сделка“ е  осъществена чрез обява в търговска платформа във фейсбук, от жертвата е искано изпращане на капаро чрез система за бързо плащане.

В процеса на работа станало ясно, че 26-годишният е публикувал и обяви за продажба на изгодни цени на дърва за огрев, контейнери за живеене, олио, брашно, гаражни клетки и др., а другите двама изпълнявали ролята на сътрудници в схемата.

Извършени са процесуални действия – обиск, претърсване и  изземване в 2 автомобила и жилище във Ветово. Намерени и иззети са вещи, свързани с престъпната дейност на задържаните.

Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Плевен. По отношение на 26-годишния е взета мярка за неотклонение  „задържане под стража“.

Налични са данни за съпричастност към такъв тип измами в Кърджалийска, Пловдивска и Врачанска области.

Сектор „Измами“, ГДНП обръща внимание на гражданите, да бъдат внимателни преди плащания за стоки или услуги по обяви в интернет, без значение дали са публикувани в социалните мрежи или в сайтове за продажба. Сигнал за измама е фактът, че без да са подписали договор за покупко-продажба или уредени документално всички детайли, от тях ще бъдат поискани пари за капаро или предварително поемане на транспортни разходи. Обикновено парите се превеждат чрез системите за бързи плащания или чрез пощенски запис.

COMMENTS

WORDPRESS: 0