Зад скандала с частната болница „Мама и Аз“ е инвеститорът на болничния комплекс „Сърце и мозък“ в Кърджали

24rodopi.bg/Общество Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, гр. София, се посочв

24rodopi.bg/Общество

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, гр. София, се посочва в съобщение на правителствения пресцентър до медиите.

Политически и обществен скандал беляза почивния 1 май. След като ден по-рано пправителството на Димитър Главчев на свое заседание даде „зелена светлина“ за изграждане на частна детска болница, късно вчера това решение беше отменено.

В съобщение на пресслужбата се посочва, че разпореждането за това е на министър-председателя Димитър Главчев. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.

Главчев дори заплаши,  че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран от министъра на здравеопазването Галя Кондева, премиерът ще предложи на президента Румен Радев Кондева да бъде освободена от поста.

Новината за отмяната на скандалното решение дойде след поредица от политически реакции. Първата критика беше от президента, който призова правителството да преосмисли решението си. Отмяната му поискаха и от ДПС, а от ГЕРБ, обясниха, че партията винаги е подкрепяла и подкрепя проекта за изграждане на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България.

Според проекта, в новата частна болница „Мама и аз“ трябва да има 30 клиники и отделения и общо 413 легла. От здравното министерство мотивираха решението си с анализ, според който населението има нужда и от тази болница. А Здравната каса е дала становище, че е възможно да финансира дейности в „Мама и аз“.

Инвеститорът на болница „Мама и аз“ излезе с позиция за полученото, а в последствие отказано разрешение за строеж на лечебното заведение. В него се казва, че решението за създаването на многопрофилна със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно.

„Нито проектът, нито решението имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница“. Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл“, казва инвеститорът.

Под шапката на конгломерата „Търговска лига“ са болничната верига „Сърце и Мозък“ и още няколко кардиологични болници в страната, производителят на лекарства „Чайкафарма“ и застрахователят „Дал Бог живот и здраве“.

Припомняме, че „Търговска лига“ на Тихомир Каменов ще гради болничен комплекс „Сърце и мозък“ в кърджалийския парк „Арпезос Север“.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0