За какво си говориха Ердоган и Кирил Петков в Анталия (обновена)

За какво си говориха Ердоган и Кирил Петков в Анталия (обновена)

24rodopi.bg/Общество Премиерът Кирил Петков разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, потвърдиха от пресцентъра на Министерски съвет. Двус

24rodopi.bg/Общество

Премиерът Кирил Петков разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, потвърдиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Двустранната среща беше в Анталия, където се провежда второто издание на Международния дипломатически форум Акцентите в разговора: добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната.

Кирил Петков и Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП-тата.

Те обсъдиха възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително между Пловдив и Истанбул.

Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система.

Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори. Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия.

„Имахме много конструктивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме засилването на икономическото сътрудничество, като отбелязахме възможността да се увеличат инвестициите и търговията между България и Турция”, заяви Петков. По думите на българския премиер с нея се слага ново начало на отношенията между Турция и България.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че в разговора с турския президент Ердоган е обсъдена решимостта на двете страни за премахване на корупцията при преминаването на общата ни граница.

„Основен приоритет е нито един български, нито турски шофьор да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на правилата“, категоричен бе българският премиер.

Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия.

По-рано премиерът Кирил Петков участва във втория ден на Световния дипломатически Форум. В рамките на панела лидерите обсъдиха темата за промяната. Премиерът подчерта, че условието да направиш промяна в обществото и в политиката е това да си независим.

COMMENTS

WORDPRESS: 0