За хаир и туризъм: 12-метрова кметска чешма като замък

24rodopi.bg/Регион Кметът на кирковското село Кран вдигна чешма като замък, въодушевен от легендата за гибелта на рицарски крал, но и с надеждата към

24rodopi.bg/Регион

Кметът на кирковското село Кран вдигна чешма като замък, въодушевен от легендата за гибелта на рицарски крал, но и с надеждата към района да тръгнат повече туристи.

Чрез чешмата, изградена за хаир, която е дълга 12 метра, Мустафа Юсеин се надява да популяризира и крепостта над селото.

Мустафа Юсеин, който е кмет вече 4-и мандат, обяснява, че за градежа бил вдъхновен от местна легенда, според която през Средновековието в района е убит рицарски крал. Това се случило в коритото на река Кралийска. Крал дере пък е старото име на село Кран.

“Има исторически източници, според които през XIII век тук е имало битка между българи и войската на латинския рицар Бонифаций Монфератски. Това станало при похода му от Максимианополис (Комотини) към Родопите.

Край крепостта Краностубион над село Кран е минавал основен път за Беломорието. Българите правят засада на Бонифаций и той загива в битката“, разказва кметът, който се прочу с акцията „1000 монети за 1000 дупки“.

Интересът на иманярите към района е огромен. Доказателство са десетките изкопи.

Легендата разказва, че по време на Османската империя крепостта е използвана като резиденция от местния феодал Токачлията. Преди да си отиде от този свят, той закопал имането си около средновековните руини.

Във видеото: Акцията „1000 монети за 1000 дупки“

COMMENTS

WORDPRESS: 0