За „5 от 5″… кърджалийци не трябва да гласуват! Минчев тук, Персенски там, ами ако дойдат 10 000 изселници!?

24rodopi.bg/Коментари/Политика Че ДПС печели 3 мандата в Кърджалийско „още от съблекалнята“, спор няма. Че ДПС е най-близо до четвъртия депутатски ма

24rodopi.bg/Коментари/Политика

Че ДПС печели 3 мандата в Кърджалийско „още от съблекалнята“, спор няма. Че ДПС е най-близо до четвъртия депутатски мандат също не е новина. Но кой ще грабне 5-ия – това е голямата въпросителна за предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

4:1 или 3:1:1 – това са възможните комбинации.

А 5:5? Няма как да стане. Системата за разпределяне на мандатите „Д`ондт“ „обичаше“ ДПС в Кърджали, но методът на големия остатък „Хеър-Ниймайер“ позволява мечти, но не и 100-процентови. Не, че не прави подаръци, но на прескочилите трудно 4% в национален план, които са постигнали що-годе по-висок резултат в някои региони.

А, да, има и още една опция. ДПС би спечелило всичките мандати, ако избирателите в град Кърджали не гласуват и разпределението е на база периферните резултати. Е, това няма как да се случи!

Дори да остане втора на изборите на 2 октомври, партия „Възраждане“ по всяка вероятност ще загуби депутатския си мандат в Кърджали. Партията ще се представи по-добре в Кърджали от постигнатите на 14 ноември м . г. 718 гласа, но още по-добре в национален план, което през призмата на системата за разпределение на мандатите „Хеър-Ниймайер“ означава да ги отдалечи от мандат в 9-ти МИР, дори тук да са с 5 пъти по-висок резултат.

Звучи несправедливо, но така е с големите остатъци. „Възраждане“ пак би су усмихнала в града край Арда, само ако постигне пълни мандати в повечето области и остатъците за втори мандат в тези региони бъдат по-малки от този за единия мандат в Кърджали.

Другото е, ако хората на Костадинов поднесат изненадата в Източните Родопи и постигнат резултат, който да ги доближи до второто място. Т. е. „да късат“ яко от „електоралната баница“ на останалите играчи, които имат теоретичен шанс за кърджалийски депутат.

 

ГЕРБ си знаят работата като втора политическа сила в Източните Родопи. Поставената цел е сериозно надграждане на онези 7-те хиляди гласа от ноември м. г., което е много трудно. Резервите – в областния град и общините Ардино, Кирково и Крумовград. Което означава, че Цвета Караянчева и д-р Адам Персенски вече да са стартирали реализацията на стратегията, а докторът да тръгне из периферията не със същите лица, които в предишни години му вредяха. От значение за резултата на ГЕРБ е разговорът на Караянчева и Персенски с „новите кърджалийци“.

 

Огромните резерви на ДПС са в областния център, особено във „Възрожденци“. Двете  структури в квартала проспаха месеците и сега би било чудо, ако онези 3-4 хиляди „спящи избиратели“ си отворят очите, че ДПС има остра нужда от тях.

В града трябва да има събрания, ако не всеки ден, поне през ден, което означава, че няколко лъча са необходими на общинската структура да си изпълни нормата, а не повторение на традицията – всеки, барабар с кандидатите за депутати, да чакат Хасан Азис да дойде и да поведе групата към даденото село или квартал в града край Арда.

Разбира се, от особено значение е и колко изселници ще си дойдат за 2 октомври. Ако са 10 000, това означава близо 55 хиляди гласа, 4 сигурни мандата и мечта за 5-ия.

 

Водачът на листата на „Продължаваме промяната“ Никола Минчев трябва по-често да се появява в Кърджали и региона по време на предизборната кампания. Формацията може да изненада в Кърджали, но може и да се сгромоляса, ако не включи в кампанията си регионални акценти.

 

БСП трябва да направи поне три лъча и всеки да работи по 10 часа на ден, за да се получи резултат, позволяващ включване на листата в „битката за остатъците за 5-ия мандат“.

 

„Демократична България“. 1 000 „твърди десни“ плюс яростно говорене срещу Путин и Русия пак е равно на 1000 и нещо. 

 

Опс, забравихме партията на Слави Трифонов. Всъщност, „Има такъв народ“ забрави Кърджали и затова нейни активисти преминаха в отбора на „Промяна“-та.

„Дясната ръка“ на Трифонов – Тошко Йорданов, като чуе Кърджалийско, първо се сеща за един приятел и бизнес другар от Джебел, а това може да носи кинти, но не носи и гласове.

А формацията на Стефан Янев? Ако прескочи бариерата за влизане в 48-ото Народно събрание и спечели 1000 гласа в Кърджалийско, „Възход“-ът на генерала би спечелил 5-ия мандат в 9-ти МИР. Първото е възможно да стане, но второто – зор, чок зор.

COMMENTS

WORDPRESS: 0