За 18-и път „кафе на толерантността“ в Кърджали

За 18-и път „кафе на толерантността“ в Кърджали

24rodopi.com/Кърджали „За 18-а година навръх Националния празник на България 3 март, заедно с отец Петър Гарена и Районния мюфтия Басри Еминефенди из

24rodopi.com/Кърджали
„За 18-а година навръх Националния празник на България 3 март, заедно с отец Петър Гарена и Районния мюфтия Басри Еминефенди изпихме станалото известно през годините кафе на толерантността“, отбеляза кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.
„Отправихме послание за мир и разбирателство между хората, независимо от тяхната религия и народност.
Днешният ден е свързан с много въпроси, чийто отговор търсим в миналото. Търсейки отговорите на тези въпроси в миналото, ние като че ли забравяме най-важното, а това е да бъдем заедно, да бъдем единни, да бъдем толерантни.
Кафето, което пием заедно с попа и мюфтията на Националния празник, е знак именно за толерантността, а нека през тази година това да е и кафето на мира.
Днешното ни общо послание е послание за мир, за разбирателство.
Повикаха го времето и събитията.
Никой и по никаква причина не трябва да търси нищо друго.
Мирът, единството и толерантността са неща, за които ние трябва да се борим и да ги демонстрираме всеки ден. Те не са даденост и трябва да се отстояват всеки ден.
Отправих молба към попа и към мюфтията за обща молитва в църквата и в джамията за мир и за спасение“, написа в профила си във Фейсбук кметът.
По късно стана ясно, че молитвата в джамията ще бъде по време на петъчния намаз, а в църквата – по време на неделната служба в храма „Свети Георги Победоносец”.
Отец Петър Гарена призова и мюсюлмани, и християни да бъдат заедно „в една вяра, в една държава, сплотени, независимо от това кой какъв език говори и на кой бог се моли”. „За съжаление войната вече не е в историята, в литературата, войната вече е до нашите български граници. Затова днес този разговор между нас тримата е абсолютно наложителен, каза отец Петър Гарена.
По думите на районния мюфтия мюсюлмани и християни живеят от векове в дух на разбирателство и толерантност. „За съжаление се намираме в една тежка обстановка на пандемия и на войни, в които умират хора. Затова се моля на Всевишния Аллах – нека да има мир, разбирателство и благоденствие навсякъде по света”, каза районният мюфтия Басри Еминефенди.

COMMENTS

WORDPRESS: 0