Всички говорят за соларни панели на покрива! Експертът: Инсталация от 5 киловата може да ни спестява около 140 лева през летните месеци

Всички говорят за соларни панели на покрива! Експертът: Инсталация от 5 киловата може да ни спестява около 140 лева през летните месеци

24rodopi.bg/Общество За инсталации за производство на ток и за затопляне на вода по Плана за възстановяване и устойчивост гражданите ще могат да канд

24rodopi.bg/Общество

За инсталации за производство на ток и за затопляне на вода по Плана за възстановяване и устойчивост гражданите ще могат да кандидатстват за грант до 15 000 лева за фотоволтаици за ток и по 1960 лева за соларен бойлер. Отделното домакинство може да кандидатства само по една от мерките.

„Инсталация от 5 киловата може да ни спестява около 140 лева през летните месеци и около 80 лева през зимните. Реално спестяванията в рамките на година ще са около 1000 лева“, твърди Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

В бъдеще ползите от фотоволтаичните инсталации ще стават все по-големи, ефектът е безспорен, казва пред БНР експертът.

Логиката на програмата е да подпомогне еднофамилните сгради, обемът на програмата е планиран да стигне за 10 000 домакинства.

Процесът на кандидатстване предвижда предварително да платим цялата стойност на инвестицията, не всички домакинства обаче могат да си позволят да извадят наведнъж тази сума, коментира Драгомир Цанев.

По думите му, възвращаемост на вложените от нас самите средства, извън процентите от гранта, може да се постигне в рамките на 3-4 години, а след това да „генерираме печалби и защита от енергийните кризи“.

 Батериите са скъпи и с по-кратък живот, имат петгодишен цикъл, след което трябва да се сменят, предупреди Драгомир Цанев.

Експлоатационните срокове на една фотоволтаична инсталация са над 20 години. Дългосрочната прогноза е цените на компонентите за фотоволтаици да намаляват.

COMMENTS

WORDPRESS: 0