Връщат ни „малкия бос“ на екстазито от Дания

Връщат ни „малкия бос“ на екстазито от Дания

24rodopi.bg/Общество/Криминале Родопчанинът, който излежава присъда в Дания за притежание на дрога с цел разпространение, ще бъде върнат в България,

24rodopi.bg/Общество/Криминале

Родопчанинът, който излежава присъда в Дания за притежание на дрога с цел разпространение, ще бъде върнат в България, за да доизтърпи наказанието си в наш затвор.

Това отсъдиха апелативните магистрати в Пловдив, потвърждавайки решението на Окръжния съд в Смолян, съобщава в новия си брой печатното издание „Родопи voice“.

До 10 октомври т.г. мъжът вече е прекарал 538 дни от общо наложените му 6 години лишаване от свобода.

Както вече писахме, мъж от Смолянско се опита да „развърти из пазара“ в скандинавската държава близо 5 килограма екстази и 3 кила кетамин. Пратката с дрога нашенецът получил с колет от Нидерландия. Според властите в Дания това било с цел „последващо предаване на един сравнително голям кръг хора срещу значително възнаграждение“. Мъжът отказа да бъде екстрадиран в България за доизлежаването на наказанието, което изтърпява от повече от година. Той обаче подписал удостоверение със съгласие за изпращане на постановената присъда в България с цел „трансфер на осъденото лице“. Производството по делото бе пренесено в съда в Смолян, където адвокатът на родопчанина поиска да не бъде даван ход. Мъжът заявил, че не разбрал какво точно подписва. Същото обявил и пред своята майка. Желанието на родопчанина било да изтърпи наказанието си в датски затвор. Там той „съумявал да запази и здравето, и живота си, и съответно да поддържа определено интелектуално ниво“. След като излежи половината от 6-те години затвор, се очаква в Дания да бъде освободен предсрочно с наложена пробационна мярка.

„Аз не съм съгласен да бъда върнат в България за изтърпяване на наказанието ми, поради доста причини. Едната от които е, че, според мен, условията за социална реинтеграция в обществото тук са много по-добри, отколкото ще бъдат в наш затвор. Също така сигурността ми тук е на много по-високо ниво поставена, отколкото предполагам в българските затвори“, посочи в телефонна връзка мъжът. Същото стори и пред съда в Пловдив.

Искането не бе уважено, а решението е окончателно. Присъдата трябва да бъде изтърпяна при първоначален общ режим.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0