Войни за ниви и ливади заради „Маказа“?!

Наследници на зарязани имоти се усетиха… 24rodopi.Bg/Общество/Регион „Едно време, когато връщаха земите, хората стигаха до бой. Сега никой не се инт

Наследници на зарязани имоти се усетиха…

24rodopi.Bg/Общество/Регион

„Едно време, когато връщаха земите, хората стигаха до бой. Сега никой не се интересува. Не се обработват, младите не се интересуват, освен ако не е подходящо за строеж на вила. Животни не се гледат“, споделя кмет на емблематично родопско село.

30 години по-късно ситуацията е съвсем различна. Пограничният регион на Родопите се оказва със „златна земя“, съобщава в новия си брой печатното издание „Родопи voice“.

„Не са малко случаите хора да започват съдебни битки като наследници на имоти, които иначе отдавна са били зарязали, виждайки новите възможности. Част от причините са европейските субсидии, но все пак те са за хора, които се решават да обработват, да отглеждат добитък. В повече случаи се касае за последваща продажба на апетитни земи, в близост до границата. С други думи, „Маказа“ направи нивите още по-„плодородни“, разбира се в евро“, коментира за „Родопи voice“ юрист от региона, който е поемал подобни казуси.

Дядото е набор на Освобождението. Роден през 1878 година. Умира на 94 години, през 1972-ра. През 90-те започва реституцията, а той оставя 17 декара в района на Момчилград. Близо 3 десетилетия по-късно 8 наследници се появяват, търсейки част от трите ниви на починалия прародител. Делото влиза в съда, а наследниците искат дял. Техен роднина обаче владее имотите още от времето на тяхната реституция през 1998-ма година. И досега това право не му е оспорено. „Тези наследници не са собственици на имотите, не са събрани никакви доказателства, от които да се установи те да са осъществявали фактическа власт над процесните имоти в периода от реституцията  до 2022-ра година“-мотивите, с които исковете им са отхвърлени.

Подобни дела не са рядкост. „Колкото по-близо до границата, толкова по-добре. Веднага след отварянето на ГКПП „Маказа“ цените полудяха във възходяща линия. Година след откриването на пункта декарът в Кирковско достигна 23 000 лева. Говорим за ливада, високо в планината“, обяснява брокер. Зарязани от наследници площи, започнаха отново да влизат в предложенията за продан. „Преди отварянето на границите, тук бе просто периферия, затънтено кътче на страната, а желаещи да купят имот нямаше, дори за буквално жълтите стотинки, за които се предлагаха земи“, допълва брокерът.

Същото важи и за Златоград. Въпреки, че граничният пункт там не е никак натоварен, като трафикът не успя да активира в такава степен цените на недвижимото имущество. „За сгради да, но не и за земеделски имоти“, посочват местни.

Както вече писахме, очаква се сериозен скок в цените и в района на Рудозем заради бъдещия граничен пункт. Забавянето от гръцка страна към момента все още охлажда намеренията и на инвеститори, и на продавачи. Периодичното анонсиране на дата за вдигане на бариерите вдигна цените на парцелите край пътя до 22 000 евро за половин декар. Към  момента същите са свалени с 12 хиляди.

COMMENTS

WORDPRESS: 0