Войната взриви сделките „на зелено“, строителите на жилища закъсаха за материали, мечтата за нов дом се изпарява!

Войната взриви сделките „на зелено“, строителите на жилища закъсаха за материали, мечтата за нов дом се изпарява!

24rodopi.bg/Общество Скокът на цените на строителните материалите през последните месеци предизвикаха напрежение на пазара за имоти. Войната в Укра

24rodopi.bg/Общество

Скокът на цените на строителните материалите през последните месеци предизвикаха напрежение на пазара за имоти. Войната в Украйна вкара сектора в частична парализа и много инвеститори „замразиха“ обектите си, други поискаха корекция на предварителните договори и „взривиха“ сделките на „зелено“. Мечтата за нов дом на много хора вече се изпарява.

Така можем да обобщим ситуацията в жилищното строителство и сделките с имоти след разговори на репортери на 24rodopi.com с инвеститори, строители, брокери и купувачи, които били принуждавани да приемат корекция с „поне 100 евро на кв. метър нагоре“.

Затварянето на Черно море за доставки и санкциите на Европейския съюз срещу Русия създават недостиг на пазара и преки загуби за българските фирми.

Заради повишените цени на металите и липсата им на пазара, вече се наблюдава рязко увеличаване и в цените в строителството.

„В момента, примерно, пристанищата НиколаевqОдеса и Черноморски не работят. Там има десетки арестувани кораби. Това са колосални загуби за колегите и за целия бранш. Десетки милиони долара, да не кажа стотици. Просто в момента сме в окото на перфектната буря, така да се каже, за една седмица цените са пораснали 60 до 100 процента“, заяви в ефира на БНТ Кирил Василев, собственик на фирма за производство и търговия с метали.

Търсенето на строително желязо, ламарина и метални профили не може да се задоволи, защото заводите в Украйна и Русия са основен доставчик за България. В страните от Евросъюза няма достатъчно наличност. Решението за бранша е незабавно вдигане на квотите за търговия с метали от Турция, за да се избегне и 25 процентното мито след изчерпването на квотите. В противен случай цените на строителството у нас ще продължат движението си нагоре.

Увеличението на цените на ламарината при европейските доставчици от 900 евро на тон преди кризата до 1 800 и на суровата стомана от 740 до 1 230 евро, е само началото на кризата, прогнозират търговците на метали.

Какво казва за ситуацията един от големите строители на жилища в Южна България – очаквайте

COMMENTS

WORDPRESS: 0