Войната в Украйна носи на миротвореца Ердоган ръст от 3,4% електорална подкрепа, но…

Войната в Украйна носи на миротвореца Ердоган ръст от 3,4% електорална подкрепа, но…

24rodopi.bg/Политика Миротворческите думи и дела на Реджеп Тайип Ердоган му носят 3,4% ръст на електорална подкрепа. В средата на март 28,7% от изби

24rodopi.bg/Политика

Миротворческите думи и дела на Реджеп Тайип Ердоган му носят 3,4% ръст на електорална подкрепа.

В средата на март 28,7% от избирателите в Турция бяха категорични, че ще гласуват за ердогановата Партия на справедливостта и развитието (AKP). Посредническата роля на турския президент, който прави всичко възможно за прекратяване на войната в Украйна, му донесе в следващия месец солиден бонус от турците, които биха гласували в края на април. Ако парламентарните избори в Турция бяха на 20 април, АКР би спечелила 32,1 на сто от гласовете.

„Републиканският алианс“ (коалицията на управляващата AKP и нейния съюзник – Партията на националистическото действие (MHP) – б.р.) би получила днес подкрепата на 39,4% от гласуващите. Но пък по-добър сбор в Меджлиса – 41,05%, щяха да постигнат партньорите в опозиционния Национален алианс – „Републиканската народна партия (CHP) и „Добра партия“ (IYI Party).

След АКР, която може да разчита на 32,1% от гласовете, се нарежда СНР с 22,45%, IYI взима 18,6%, а партньорите на Ердоган от МНР са с едва 7,3%, сочат резултатите от социологическото проучване на Metropool. В Меджлиса би влязла и Демократичната партия на народите (HDP), чийто добър резултат – 12,3%, се калкулира в регионите с преобладаващо кюрдско население.

Изборите за парламент и президент в Турция са през 2023 година. Ердоган ще бъде кандидат на АКР и МНР, но опозицията все още не е посочила кой ще се изправи срещу настоящия държавен глава.

Какви са шансовете на Ердоган да спечели президентските избори в Турция – четете по-късно в 24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0