Водният обзор: 57 литра на кв/м., 10 см затвориха мост, голям камък на пътя край Стояново, Горна Арда пълни язовира (видео)

Водният обзор: 57 литра на кв/м., 10 см затвориха мост, голям камък на пътя край Стояново, Горна Арда пълни язовира (видео)

24rodopi.bg/Темата+ Нивата на реките на територията на област Кърджали продължават да са по-високи от обичайното вследствие на падналите през последн

24rodopi.bg/Темата+

Нивата на реките на територията на област Кърджали продължават да са по-високи от обичайното вследствие на падналите през последните две денонощия количества дъжд, но няма данни за излезли от коритата си, както и за залети помпени станции или критична инфраструктура около тях.

Това коментир областният управител на Кърджали Даниел Делчев във връзка с обстановката в региона след проливните дъждове през последните две денонощия.

Делчев обясни, че има регистрирано едно преливане на река – река Арда е заляла моста за с. Китница в община Ардино. Съоръжението е единствен път за шест населени места – Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука, и заради заливането му в родопската община от вчера е обявено частично бедствено положение.

„Към този момент е невъзможно преминаването на хора и превозни средства през моста, въпреки че преливането е около 10 см. От гледна точка на безопасността сме преценили да е затворен. Имаме готовност пожарна и спасители да реагират при необходимост да се извозват хора със здравословни проблеми“, обясни областният управител на Кърджали.

Той уточни, че в областната администрация няма подадена информация за бедстващи хора, населени места без ток и вода или със спешна нужда от хранителни продукти заради ситуацията. Временно затворено е пътно платно по пътя в с. Стояново в община Ардино поради паднал голям камък на платното, който се отстранява в момента и скоро се очаква да бъде отворено. Няколко училища в Кърджали са с наводнени столови и мазета.

По отношение на двата големи язовира – „Кърджали“ и „Студен кладенец“, нивата им се покачват плавно заради по-високите нива на реките, но има достатъчно свободен обем и за нито един от тях не се налага принудително изпускане.

Въпреки че валежите стихват, се очаква до края на денонощието и може би през утрешния ден нивата на реките все още малко да се повишават или поне да се запазят, каквито са към момента.

Само за последните 24 часа на територията на област Кърджали са отчетени валежи между седем и 57 литра на квадратен метър, гласят данните на хидро-метеорологичната обсерватория в Кърджали, цитирани от БТА.

Най-много валежи през изминалото денонощие са регистрирани в община Кирково – 57 литра на квадратен метър. В общините Джебел и Момчилград отчетените количества са съответно 32 л/кв. м и 31 л/кв. м. В Кърджали падналият дъжд в неделния ден е бил 20 л/кв. м, а в Ардино, където бе обявено частично бедствено положение – 16 л/кв. м. Най-малко дъжд през последните 24 часа е паднал в Крумовград – седем литра на квадратен метър.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0