Внимание! До 3 години затвор в Турция за „дезинформация“ в социалните мрежи

Внимание! До 3 години затвор в Турция за „дезинформация“ в социалните мрежи

24rodopi.bg/Общество Меджлисът в Анкара прие закон, който пряко касае нашенците с по-свободни разбирания за свободата на словото. Грози ги затвор за

24rodopi.bg/Общество

Меджлисът в Анкара прие закон, който пряко касае нашенците с по-свободни разбирания за свободата на словото. Грози ги затвор за пост, който може да бъде определен от властите в южната съседка като „дезинформация“.

Турският парламент прие закон, по силата на който журналисти и потребители в социалните мрежи ще бъдат вкарвани в затвора за до три години за разпространение на „дезинформация“, предаде Ройтерс.

Депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) и техните политически съюзници от Партията на националистическото действие (МНР), които заедно имат мнозинство в парламента, одобриха законопроекта. Депутати от опозицията, европейските страни и медийни активисти призоваха той да бъде отхвърлен заради опасения, че ще засегне свободата на словото.

Текстът, наречен официално „Закон за пресата“, беше внесен през май от депутатите от АКР на президента Реджеп Тайип Ердоган, който ще се бори за нов мандат през юни 2023 година. Той се състои от 40 члена, най-спорният от които е 29-и, предвиждащ затвор от една до три години за „разпространение на неверни или лъжливи информации, засягащи вътрешната и външната сигурност на страната, такива, които могат да нанесат вреди в сферата на общественото здраве, да смутят обществения ред, да предизвикат страх или паника сред населението“, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

На снимките: Заседанието на Меджлиса. Депутат от опозицията показва как с чук е строшил мобилния си телефон, протестирайки срещу „закона за пресата“

COMMENTS

WORDPRESS: 0