Влезте в час! Пеевски зададе тона „750 секунди, без празни приказки“ – трябват личности, не „джобаджии“

24rodopi.bg/Коментари/Общество/Политика ДПС вече е в краткия период на… „Аз – тебе, ти – него, той - мене“. Не е нещо в контекста на груповото и лоши

24rodopi.bg/Коментари/Общество/Политика

ДПС вече е в краткия период на… „Аз – тебе, ти – него, той – мене“. Не е нещо в контекста на груповото и лошите помисли, просто отново сме във времето на номинациите. Без селата, само на общински събрания се слъчват нещата.

Казано по-ясно: „Брато, аз ще номинирам теб. Ти кажи неговото име, а той – моето. Пък знае ли се, от години сме оборотни, може да ни излезе късмета“.

Старите кучета го умеят много добре, а младежите, които остаряха в чакане на реда си, се надяват „най-сетне да се разпадне старият местен бардак“ (грозен израз, но е чут от партийни активисти).

 

***

Ако още не сте разбрали – в момента върви номинационната кампания на ДПС за парламентарните избори на 9 юни.

А стартът й никак не е добра новина за курса „ново начало“. Единственото ново са предложенията председателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров да станат кърджалийски депутати, като Пеевски бъде водач на листата. След което е старият сценарий – „валят“ до болка познати имена, за които най-точното определение е, че като дълголетно присъствие в списъка на ДПС са получавали едни добри заплати и… туй то. Нищо повече, в интерес на истината е имало и малко имитация на същинска работа на терен. По-нататък следват познатите пълнежни имена. Дори обявеният за „политически труп“ в Момчилград от Мустафа Карадайъ и той вече се гласи да бъде вписан в задните редици, засега.

Демек, „ново начало“ със старите мераклии. Което ще забуксува това така прокламирано от почетния председател „изпреварващо развитие“. Времената са други, много сложни. Тектониката на геополитиката се мени със скорост, която трябва да подейства като електрошок за целия политически елит. Доколкото подобен термин не е оксиморон за българските стандарти. В превод: трябват силни личности, а не амортизирани „теснолинейки“, които едва се тътрузят по един и същи коловоз. По инерцията на джоба, а не на уменията, идеите, пъргавата мисъл. Енергия и възможности. Затова и заседанието на централния съвет на ДПС продължи едва 750 секунди. Няма време за празни приказки. Няма време за речи и прастари мъдрости а ла Пленум на БКП.

 ***

 От старите времена на дънките до новото начало в политиката, модата винаги късно идва в Кърджали.

За първи път заседание на Централен съвет на ДПС продължи само 12 минути и половина. И то във връзка с предстоящите избори „2 в 1“. Много хора бяха разочаровани, че репетирани слова цяла нощ пред огледалото не намериха реализация в залата. Провалено натегачество. Язък и за тоалетите…

Лидерът Пеевски иска работа и за да не се наложи с Чакъров да задраскват с червено списъците на общинските и областни съвети, в тях трябва да фигурират лица, които реално са харесвани от хората.

Защото задачата е сложна. Първо – да се обясни защо са нужни силни личности за евродепутати и самият този вот е важен. Второ – млади и кадърни хора, които пък да дефинират „новото начало“ с хъс и устрем в Народното събрание. Защото старите така и няма да обяснят защо, аджеба, досега нищо не са свършили, а младите избягаха зад граница.

До 23 април, когато трябва да приключат разширените общински заседания, и до 25 април, когато е разширеното заседание на Областния съвет на ДПС, има време за „влизане в час“, т.е. имената на кандидатите да са съотносими към желанието на реалния избирател, а не както започнаха „Аз тебе, ти – него, той – мене“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0