„Висшу“ имаш, ама акъл за 1 лев от старите пари – не! Всеки 5-и работещ в Кърджалийско е завършил ВУЗ, купените дипломи – страшно  много

„Висшу“ имаш, ама акъл за 1 лев от старите пари – не! Всеки 5-и работещ в Кърджалийско е завършил ВУЗ, купените дипломи – страшно много

24rodopi.bg/Регион Един от предишните общински кметове в Източните Родопи разказва как е установил, че един от служителите в администрацията е висше

24rodopi.bg/Регион

Един от предишните общински кметове в Източните Родопи разказва как е установил, че един от служителите в администрацията е висше образование е полуграмотен. „Хванал“ го, докато подписвал документите за кореспонденция на различните отдели.

„Разбира се, преди да подпиша – чета. В един момент се мерна писмо до екоинспекцията и още на пръв поглед личаха грубите грешки. Като в израза „бодат ти очите“. Изготвилият писмото нямаше елементарни знания за правилно писане. Нашарих му листа като преподавател в начално училище, който пише слаба оценка по български език“.

Констатацията на кмета е „не говорим за пълния член, а за груби пропуски по време на основното образование“. Той е преброил над 10 правописни, пунктуационни и стилистични грешки в писмото, което било с обем „20-ина изречения“.

Служителят, който скоро бил попаднал в категорията на „завършилите ВУЗ (висше учебно заведение)“, манипулирал другите в отдела, че „до 3-4 месеца ще им стане началник“, и че за „кариерата му“ се чакало само неговата „тапия за висшу“.

След издънката с разобличаващото писмо, последвали още „черни точки“ и заплатаджията-неграмотник бил отстранен от работа. Днес работи като строител в Германия.

В област Кърджали има бум на завършващите висше образование, сочат данните на Института за пазарна икономика. Докато пред 2011 година едва 8,9 на сто от населението между 25-64 години в област Кърджали е било е с висше образование, то през 2014-та завършилите ВУЗ се оказват 19,80 на сто от работещите в региона.

„Явлението „купени дипломи го има“ и поради тази причина в частния сектор не питат какво си завършил, а какво можеш. И държат да проверят уменията на кандидатстващия за работа. Често молбите за работа са писани от други лица. Ситуацията е като в лафа „Диплома имаш, ама акъл за 1 лев от старите пари – не. Невъзможно е да се посочи процент на купените дипломи, но проблемът е сериозен. Още повече, че днес завършващите средно образование излизат полуграмотни, а след време представят дипломи за завършен университет“, споделя пред 24rodopi.com дългогодишен преподавател в средно училище.

COMMENTS

WORDPRESS: 0