Виктория – украинската снаха на Велешане: Страхувам се за близките си в Одеса!

Виктория – украинската снаха на Велешане: Страхувам се за близките си в Одеса!

24rodopi.com/Регион “Помагаха ни българи, румънци, украинци, роми - напълно непознати. В моменти на изпитание разбираш, че човещината сред хората още

24rodopi.com/Регион
“Помагаха ни българи, румънци, украинци, роми – напълно непознати. В моменти на изпитание разбираш, че човещината сред хората още не е изчезнала”, разказва Али Салиф от кърджалийското село Велешане, който пътува 3 дни, за да спаси от войната своята съпруга.
Както вече 24rodopi.com писа, 15 са вече украинците, пристигнали в Кърджалийско, но първа бе съпругата на Али – Виктория.
“Още щом я срещнах, разбрах, че Виктория ще бъде жената на живота ми – сърцето ми го подсказа. И преди съм имал връзки, но никога не са били като тази. Веднага я почувствах изключително близка”, казва пред вестник „24 часа“ младият мъж.
Двамата се запознали във ферма в Южна Англия, където Али работи повече от 10 г. Украинката Виктория пристигнала миналата година и любовта между тях пламнала веднага. Когато нейното разрешително за работа във Великобритания изтича, Али решава да я доведе в България, за да я запознае със семейството си.
“Снахата е много добро момиче – тихо и скромно”, казва свекърът Севим. Младите прекарват във Велишане 3 месеца. Такъв е срокът, в който украинката може да остане в страната ни, след което тръгват към родната Одеса.
В средата на декември двамата сключват брак в Одеса, където живеят 3 месеца. Виктория остава в Одеса, за да получи ново разрешително за работа във Великобритания, а Али се прибира в България.
“Никой не вярваше, че Русия ще нахлуе в Украйна Когато стана, всички бяхме много объркани”, казва Али. Военните действия в родината на съпругата му започват седмица след като той се прибира във Велешане.
Али настоява Виктория и семейството да дойдат в България, но те се надяват, че нещата ще се разминат. Младият мъж не издържа и решава да тръгне за там.
“Виктория се съгласи да дойде с мен в България, но не успях да убедя семейството – баща има забрана да напуска Украйна, а майка и 16-годишният брат не искат да го оставят сам”, разказва Али. Той се надява, че ще успее да прибере у нас 72-годишния дядо на Виктория, но той също не се съгласил да напусне Одеса.
“Дядо каза, че през живота си е преживял много и войната няма да го уплаши, за да напусне дома си. Дори в този труден момент намери сили да се шегува – нямало да има кой да се грижи за цветята в дома му”, разказа Виктория.
Както първи 24rodopi.com писа, Али тръгна за Украйна два дни след началото на войната – вечерта на 26 февруари. Преди това пусна видео в групата „Кърджали днес“, в което моли за съвети как се пътува до Украйна.
“Получих много обаждания от приятели в Румъния, Молдова и Украйна. Дадоха ми много полезни съвети, а много от тях ми предложиха и помощ”, казва Али.
Към 3 часа сутринта във Варна колата му, която е с британска регистрация, е спряна от полицаи.
“Опитаха се да говорят на английски, казаха, че съм карал с превишена скорост и трябва да ме глобят. Обясних им на български, че бързам за Украйна, за да прибера съпругата си. Отговориха ми, че всички се оправдавали с жените си, после ме пуснаха”, разказва Али. Той продължава към българо-румънската граница и в района на Добрич отново е спрян от полицаи, защото не е с включени светлини.
“Обясних, че фаровете се гасят автоматично, но те отвърнаха, че ще трябва да ми напишат фиш. Съгласих се и ги помолих да го напишат по-бързо. Писаха повече от 20 минути – 20 лева ли струва човешкият живот”, недоумява Али.
В крайна сметка той успява да стигне до ГКПП Дуранкулак, но е върнат от румънските митничари, защото няма нито ваксинационен сертификат, нито тест за COVID. Али се връща в Добрич, за да си направи тест, но се оказва, че лабораториите не работят – денят е неделя.
“Отчаянието ме обземаше – всичко беше против мен Влязох в една бензиностанция и се заговорих с един от работещите. Каза ми, че във Варна със сигурност има отворена лаборатория. Провери на компютъра и ми даде адреса. Тръгнах”, разказва забързано Али. Във Варна му правят тест и му казват, че резултатите ще излязат след 2 часа. Младият мъж решава да тръгне към границата с Румъния, за да не губи време.
Малко преди границата му се обадили от лабораторията, че е с отрицателен тест. Али успешно влиза в Румъния.
Вече е получил информация от свои приятели, че най-добре е Виктория да мине през ГКПП Гургулище, което е на границата между Молдова и Румъния, защото няма много наплив от пътуващи.
Али разбира, че румънски бизнесмен е организирал транспорта през Молдова и получава съвет да изчака в Румъния.
“Нощувах в хотел. Виктория беше тръгнала от Одеса със своя съседка и нейния 16-годишен син. Те прекараха нощта в украинско село близо до границата с Молдова. На 28-и сутринта най-после я прегърнах и потеглихме към България.”
През цялото време получавал съобщения от приятели, които му предлагали помощ
Един от тях – румънски ром, бил толкова настоятелен, че се наложило да се отбият за час в дома му, за да обядват.
Когато Али и спътниците му влизат в България, ги застига снежна буря и се налага да прекарат около 2 часа на бензиностанция край Каварна. Тръгват след снегорините и стигат до Варна, където нощуват.
На следващия ден успешно се прибират във Велешани. В дома на Али се приютяват спътниците на Виктория – съседката от Одеса и синът . Два дни по-късно те потеглят за Полша, където имат роднини.
“Четем новини от Украйна, страхувам се за близките си. Лошото е, че магазините в Одеса вече са празни. Не знам какво ще стане, когато свършат хранителните запаси”, казва Виктория.
Тя и Али още не са загубили надежда, че ще успеят да убедят семейството да дойде в България.
“Готов съм отново да тръгна за Одеса, стига да кажат”, твърди пред „24 часа“ Али. Баща му също смята, че новите му украински роднини трябва да напуснат страната.
На снимката долу: Виктория и Али сключват брак в Одеса в средата на декември. Семеен архив

COMMENTS

WORDPRESS: 0