ВИДЕО: Живот без лекарства: В селото, в което здравето е… „мумичката“

ВИДЕО: Живот без лекарства: В селото, в което здравето е… „мумичката“

Хиляди идват в Кушла да си купят от „черното злато“  24rodopi.bg/Регион „Ела, ела, мумичка искаш ли, мумичка?!“ - първият въпрос към новопристиг

Хиляди идват в Кушла да си купят от „черното злато“ 

24rodopi.bg/Регион

„Ела, ела, мумичка искаш ли, мумичка?!“ – първият въпрос към новопристигнал в родопското село Кушла. 

Около тридесетина души са останали в последното място, където цивилизацията е стъпила, но и изостанала някъде къмто средата на 80-те години. Едно село до границата с Гърция, до което води черен път, асфалтът пък е далечен спомен от времената на соца. Каменни къщи, но някои с нови керемиди. Дотам са стигнали възможностите на местните. Маркуч през баира излива вода в… стар хладилник, изрязан метален варел, за да има за животните. Разкаляни тесни улички, огромни кучета и… ведри хора. 

Това представлява Кушла. Само възрастни, които обаче канят новодошлите направо в дворовете си, където вадят всичко, което е за продан. Яйца, пастърма, масло, мед. И най-важното – „мумята“. В селото лекар не е стъпвал, но хората се лекуват с нея. С „черното злато“. Мазна черна, лепкава пръст с невероятни лечебни свойства. Съдържа атомен (йонен) калций, който директно се абсорбира от организма и по този начин се случва „магията“ – счупено, навехнато, натъртено или ударено за много бързо време минава.

„Изстинала съм малко, тук ме боли, схванато ми е, ама вече минава. Като пия от мумичката“, споделя за 24rodopi.bg възрастна жителка и вади от джоба си малка бутилчица с тъмна течност. Отпива глътка и пак грижливо я прибира. Това е мумичката. Разтворена във вода. Лекувала всичко, казват местните. Само безсмъртие не можела да осигури. Може да се маже, може и да се пие. Една шепа се разтваря в пет литра вода, казват „медиците“ от откъснатото от света село. И продават, продават си „черното злато“. Два лева струва едно топче, 10 лева пък една торбичка, пълна наполовина.

„Хайванче имам, кравичка една. Кокошките спряха да снисат сега“, споделя още жената. Но предлага, каквото има. Всеки в Кушла продава. А мумята е най-търсена.

„Хиляди хора идват, дори от Гърция, я. Купуват си“, казва и мъж от селото.

Голяма част от нивите на кушленци са останали в Гръцко. Не смеят да преминат браздата. А и няма вече кой да работи земята. Младите се я по чужбина, я в Златоград или други градове на страната. 

Останалите обаче се държат. И отпиват от мумичката.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0