ВИДЕО: Училището за продан, къщите пустеят, а швейцарци… искат имот там!

24rodopi.com/Регион „Училището се продава още, няма купувачи, никой не го взема. Тук има много обезлюдени къщи, много са. Всички отиват в Турция и чу

24rodopi.com/Регион
„Училището се продава още, няма купувачи, никой не го взема. Тук има много обезлюдени къщи, много са. Всички отиват в Турция и чужбина и остават къщите“.
Думите са на Дурмушали – един от малкото млади хора в село Пъдарци, който в началото на новата година също смята за замине за чужбина.
Селото се намира в един от най-живописните райони на Източните Родопи – над заливите на язовир „Кърджали“, и до редица древни забележителности. Като много от села в региона, е почти обезлюдено. Старите, полупорутени къщи напомнят за живото минало, но и за мрачното бъдеще. Най-красноречивият пример се извисява в началото на селото – старото училище, на което от години виси табела „Продава се“.
В част от обитаемите къщи живеят изселници, които през зимата се прибират в Турция. Един от тях, който все още е тук, е Реджеб, защото ремонтира къщата си.
„В Пъдарци съм израснал. Заминах от тук на 32 години. Тегли ме родното, бащиното, дядовото. Това, което е създадено, не трябва да го рушим“, споделя Реджеб Халил, който скоро ще потегли за Истанбул, където ще прекара зимата.
Сеща за туристите, които често минават по пътя край селото, и дори се спират.
„Идват, даже са ме питали, дали има имоти за продаване. Това са хора от чужбина, Швейцария, Норвегия. Няколко пъти ме спираха, за да питат, но няма за продаване“, твърди възрастният мъж.
По думите му, чужденците, както и той самият, са запленени от природата тук.
„Хората жадуват за природа, и ние също, живеем в многомилионен град, как няма да ни тегли насам“, обяснява Реджеб и се отправя към родната къща, която ремонтира.
В същото време, край селото се виждат и овошки. Оказва се, че някои от жителите му са решили да се препитават като земеделски стопани, да използват пустеещите земи, отглеждайки дръвчета и кандидатствайки за евросубсидии.

COMMENTS

WORDPRESS: 0