ВИДЕО: Свещичка за свети Николай и с по лев повече за шаран на Никулден

24rodopi.bg/Кърджали Православната църква отбелязва днес Никулден, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е един от най-почитанит

24rodopi.bg/Кърджали

Православната църква отбелязва днес Никулден, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Светецът е един от най-почитаните в България и целия православен свят. По повод празника във всички храмове рано сутринта се отслужва празнична света литургия, а вярващите идват да се помолят и да запалят свещ. 

По традиция на този ден на трапезата трябва да има риба, най-често това е шаран, който тази година на места се предлага за 8.50 лв. килограма, или с лев по-скъпо  от предишни години. Става въпрос за жива риба, от садковите стопанства на яз. „Кърджали“. Шаран може да се намери и във всеки магазин, както и в големите вериги, където цената е по-ниска и стига до 5 лева за кило. Според наблюденията на търговци, независимо от финансовите възможности на хората, повечето от тях все още спазват традицията, макар и в по-евтин вариант, избирайки скумрия например, чиято цена е около 6 лева за килограм.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0