ВИДЕО репортаж: След акцията „Спасяване на елен“, Хасан Азис: Доказахме, че можем да се грижим за дивите животни!

Мария Калоянова, 24rodopi.bg/Темата + Дни и нощи дебнене и накрая… еленът от кърджалийското село Кьосево бе упоен, за да бъде преместен на защитено

Мария Калоянова, 24rodopi.bg/Темата +

Дни и нощи дебнене и накрая… еленът от кърджалийското село Кьосево бе упоен, за да бъде преместен на защитено място край Бургас. Историята му, вече е добре позната – израснал със стадо крави, които впоследствие започнал да наранява. Опитите на Ловното дружество да бъде върнат при останалите елени с гумени патрони не даде резултат, остана решението да бъде отстрелян. Това доведе до спасителна акция по преместването му. В нея се включиха кметът на община Кърджали Хасан Азис, който го откупи от Ловното дружество. Журналисти съдействаха чрез собственика на зоопарк Бургас, който безвъзмездно пое транспорта. Ангажирани бяха ветеринари и местни хора от Кьосево. Последваха часове на дебнене из гората, а впоследствие часовете се превърнаха в дни. Първият опит да бъде упоен и транспортиран се оказа неуспешен. Търпението обаче даде резултат и след точно шест дни еленът лопатар бе упоен.
„Дебнеха го няколко души, успяха да го доближат и изстреляха първата стрела. Животното се олюля и падна, после пак се изправи, наложи се втора стрела.
В началото се плашеше и не даваше да го доближим толкова, но в крайна сметка работата стана“, обясни как точно е станало упояването на елена кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Животното бе поставено в специален сандък, документите по прехвърлянето – предадени.
„Първо ще мине през карантина, ще бъде обезпаразитен вътрешно и външно и след това пуснат в гората“, обясни собственикът на зоопарка Кръстьо Дъбов на кмета Хасан Азис малко след като животното бе поставено в транспортната клетка.
„Организацията беше на супер ниво! Знаете, че първия ден го преследвахме с кравите, два пъти беше улучен, но не и упоен, но в крайна сметка местната дружинка и хората от селото се справиха“, допълни още Дъбов.
“Животът на елена бе съхранен, а това е хубав и щастлив край и за него, и за нас. Кърджали показа едно добро отношение към дивите животни. Съвременниците на Орфей показахме, че добре се грижим за тях“ , посочи кметът Хасан Азис, минути след като помогна за прехвърлянето му.
„Смятам, че намерихме най-доброто решение и се надявам, че хората няма да мислят, че ловците са само убийци“, каза от своя страна председателят на Ловното дружество Васил Дончев след успешния край на акцията./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0