ВИДЕО: С 13% ръст в цените на храните – лев повече за олио, 1,71 лева отгоре за кашкавал…

ВИДЕО: С 13% ръст в цените на храните – лев повече за олио, 1,71 лева отгоре за кашкавал…

24rodopi.bg/Общество През изминалите единайсет месеца на годината храните в България са поскъпнали осезаемо. Според данните на Държавната комисия п

24rodopi.bg/Общество

През изминалите единайсет месеца на годината храните в България са поскъпнали осезаемо. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, цените на храните на едро са нараснали с близо 13%. Хлябът само за два месеца е поскъпнал с близо 50 стотинки. През ноември в Кърджали той вече е на цена от 1.40 лв., с 10 стотинки нагоре, като това е третото му поскъпване в рамките на четири месеца.

Останалите храни, които отчитат най-високо повишение от началото на тази година, са кашкавалът, сиренето, олиото, пилешкото месо, краставиците и картофите.  Цените за крайните потребители са дори по-високи, тъй като данните отразяват тези на едро, като изключват надценката, поставяна от търговците на дребно. Само за пример,  бутилка олио от литър е поскъпнала с близо 1 лев или 36% в периода  януари – декември. Килограм кашкавал е добавил 1.71 лв. към цената си за посочения  период. За килограм краве сирене плащаме с лев повече спрямо цената от началото на януари.  Поскъпване от 15% през годината се отчита при пилешкото месо, а литър прясно мляко отчита 18% повишение.

Цената на картофите също се е повишила, там увеличението е с около 30% от януари насам. Според данните на Националния статистически институт, годишната инфлация регистрира ниво от 6%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0