ВИДЕО репортаж: Вътрешният министър: Хора с кръвно в списъци „Вот у дома“, заплахи „Хасан става Иван“

24rodopi.bg/TV/Общество/Кърджали Стотици са избирателите, чиито имена са влезли в списъци за гласуване с подвижни секции в региона. В тях са включени

24rodopi.bg/TV/Общество/Кърджали
Стотици са избирателите, чиито имена са влезли в списъци за гласуване с подвижни секции в региона. В тях са включени хора без ТЕЛК и дори такива с високо кръвно налягане.
Това обяви в Кърджали вътрешният министър Бойко Рашков, който се срещна с ръководството на Областната дирекция на МВР.
„За първи път в Кърджали научавам, че има практика кметове да изготвят списъци на хора, които да гласуват с подвижна секция, но не по установения ред“, посочи Рашков.
Той допълни, че дори има издавани медицински удостоверения, които не отразяват реалното здравословно състояние на лицата, както и фалшиви удостоверения за ТЕЛК, а примерите са за цялата страна.
„Тук, в Кърджали, разбрах, че някои от българските граждани от турския етнос са заплашвани, че ако не гласуват за ДПС, ще им бъдат възстановени българските имена, което надхвърля всякакви очаквания. Тези хора надхвърлят риториката отпреди 40-50 години, което е жалко“, заяви Бойко Рашков.
“Като че ли политическите партии в региона си позволяват доста повече, отколкото законът предвижда. Не може да се правят списъци с избиратели, по отношение на които съответните ТЕЛК не са издали документ, по силата на който един гражданин може да придобие правото да гласува с подвижна секция. Има няколкостотин души в няколко общини в района, по отношение на които бях информиран, че се правят списъци от комисии, назначени от съответните кметове и там са включени лица, които например са с малко по-високо кръвно“, посочи още Рашков.
Вътрешният министър заяви още, че взаимодействието между органите на МВР и прокуратурата в региона е на добро ниво, но от държавното обвинение проявяват „особено поведение относно дела за купуване и продаване на гласове“.
„Съмнявам се. Чух от колегите в дирекцията, че прокуратурата не съдейства в достатъчна степен. Смятам например, че не е необходимо по някои от тези дела, един прокурор да бъде наблюдаващ до обяд, а друг – следобед. Освен това по тази категория дела реакциите трябва да бъдат малко по-бързи, за да се знае какво ще се случи с преписката и делото по отношение на задържането на едно лице, за което в МВР са събрани данни, че е участвало в престъпление против политическите права на гражданите“, допълни министър Рашков.
Той обяви, че акциите срещу купуването на гласове в страната продължават. При някои от тях са открити списъци и пари в размер на десетки хиляди левове.

COMMENTS

WORDPRESS: 0