ВИДЕО репортаж: Шоково: Тон въглища стигна 800 лева, дървата – до 270!

24rodopi.bg/TV/Общество Отоплението на твърдо гориво става все по-скъпо, непосилно и дори невъзможно за потребителите. От три месеца най-големият сна

24rodopi.bg/TV/Общество
Отоплението на твърдо гориво става все по-скъпо, непосилно и дори невъзможно за потребителите. От три месеца най-големият снабдител в страната чака доставка на донбаски въглища от Русия, но все още няма такава въпреки, че заявките са направени и предплатени от месеци. 
„На ден идват по 20-30 души да питат дали вече има въглища, и за пелети питат, но още няма, чакаме“, твърдят хора от бранша. В един от пунктовете в Кърджали вече се появиха донбаски, но на значително по-висока цена. Тонът, който допреди два месеца е бил 440 лв., вече е на цена от около 800 лв. Чувалът от 25 кг. от 13 лв., се е повишил на 20 лв. В същото време тонът на дървата е 250 лв, на места се предлага и по 270. 
„С всяка нова пратка цената се повишава, няма и дърва, а и на тази цена много хора вече не могат да си ги позволят“, допълват търговци. 
В същото време, предвид въведените преди около две години изисквания за съдържание на сяра, пепел и влажност в брикетите, с цел ограничаване  замърсяването на въздуха, този вид въглища за отопление почти не се предлага на пазара. В същото време изследване в края на миналата година показа, че повече от половината население у нас се отоплява на твърдо гориво, или това са 54.7%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0