ВИДЕО репортаж: Позитивният млад лекар за бъдещето, здравето и пандемията от… диабет

24rodopi.bg/Регион/Общество Д-р Дарина Хаджиева - само на 28 години, но вече с немалко опит в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. В момента в Ен

24rodopi.bg/Регион/Общество

Д-р Дарина Хаджиева – само на 28 години, но вече с немалко опит в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. В момента в Ендокринологично отделение, сектор „COVID-19“. Пример за важния избор да помагаш на хората тук, а не в Пловдив, София или чужбина например, по какъвто път решават да поемат много нейни колеги. 

„Избрах Кърджали, защото за мен това е перфектният град за живеене и създаване на семейство. В по-големите градове, като Пловдив и София, има голяма навалица и конкуренция, а възможността за учене по-малка. Много грешно разбиране е, че в големия град се достига до всичко. Тук, в болницата, благодарение на моите колеги, успях да се докосна до пациенти с много различни и комплексни заболявания“, споделя д-р Хаджиева. 

Нещо повече…

„Много млади специалисти вече избират Кърджали, а много мои колеги съжалиха, че не го избраха“, допълва младият лекар.

Решава да специализира Ендокринология.

„Ендокринологията е много красива. Повечето хора я свързват с жените, тъй като тя се занимава с една много фина настройка в нашия организъм – хормоналният баланс“, казва лекарят.

В тази връзка посочва, колко важно е да се говори за диабета.

„Много малко хора знаят, че ние живеем от години в пандемия на диабет. Той обхваща изключително много хора и с всяка година ръстът на заболелите става все по-голям. В тази връзка смятам, че начинът, по който беше поднесена информацията за пандемията от Ковид-19, предизвика панически страх у хората. Много от пациентите се затвориха по домовете си и спряха да посещават своите лекари, а това усложни нещата за тях“, категорична е д-р Дарина Хаджиева.

Другият голям проблем-наднорменото тегло.

„Наблюдението ми е, че подрастващото поколение върви по пътя на затлъстяването. Родителите трябва да обърнат сериозно внимание на това, да се опитат да подбират храната, нейното количество и вид. Освен това децата спряха да се движат и физическата активност стана почти нулева“, констатира д-р Хаджиева, която освен млада и нахъсана, е и изключително позитивна за бъдещето на здравеопазването в региона.

„Ще ми се да вярвам, че след няколко години болницата в Кърджали ще привлече още повече специалисти, както е започнала в момента. Оборудвана е добре и има специалисти, от които може да се учим. Тъй, че след 10-15 години, според мен, ще има много млади лекари, които от своя страна ще опитаме да върнем на 100% доверието на пациентите“, допълва лекарят.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0