ВИДЕО репортаж: Събарят „тютюневия град“: Аз се пенсионирах тук, майка ми се пенсионира тук…

24rodopi.bg/TV/Кърджали Започна събарянето на сградите на бившата „Тютюнева промишленост“ в Кърджали. Една от постройките вече е в историята, съвсем

24rodopi.bg/TV/Кърджали

Започна събарянето на сградите на бившата „Тютюнева промишленост“ в Кърджали. Една от постройките вече е в историята, съвсем скоро ще я последват и останалите. С премахването на рушащите се вече сгради, Кърджали окончателно ще се раздели с тютюневото си минало. Историята обаче помни, както и някои от старите кърджалийци, че именно тук са се препитавали голяма част от хората в родопския град, и то в продължение на десетилетия.

„Над 2000 човека може би работеха, в един салон имаше над 200 души…“, изрича 80-годишна кърджалийка, гледаща събарянето на сградите.

„Чистачки разделяха тютюна листо по листо на килограми и по качество. Това тук е първи салон, отсреща е втори, оттатък е трети за механизирания цех, а по-нататък са пети и шести“, допълва с умиление.

Виждайки отломките от разрушената вече сграда от комплекса, с тъга в гласа изрича:

„Боли ме. И майка ми от тук се пенсионира. Дошла е в Кърджали през януари 1936 г. и е почнала работа в цеховете. И аз съм работила тук, беше толкова хубаво“, разказва възрастната жена.

Сградите на тютюневите складове са строени преди близо век, в периода 1921-1929 година. В последните десетилетия обаче не функционират и не се полагат грижи за стопанисването им. Сред тях е и една от най-красивите къщи, построени в района през 20-те години на 20 в.

„Отива си миналото на града“, изрича за последно кърджалийката, за която тези сгради са повече от спомен.

Емблематични или не, сто години след построяването им, на тяхно място предстои да изникнат нови-модерни и красиви жилищни сгради. По проект са заложени 30 000 квадрата разгърната застроена площ. Върху терена от 9 декара ще бъдат издигнати няколко секции, до 9 етажа./24rodopi

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0