ВИДЕО репортаж: Протестът: За ресторант с 20 души – сертификат, за „Кауфланд“ – не! Каква е разликата?!

24rodopi.bg/TV/Кърджали Точно в 15 часа заведенията в Кърджали затвориха, а собственици и персонал се събраха на протест пред паметника на Васил Ле

24rodopi.bg/TV/Кърджали

Точно в 15 часа заведенията в Кърджали затвориха, а собственици и персонал се събраха на протест пред паметника на Васил Левски. Недоволството им е породено от въведените от правителството мерки срещу разпространението на COVID-19. Оплакванията им са, че след въвеждането на зелените сертификати заведенията са празни, а оборотите значително спаднали.

„При така поставените условия ни обричат на фалит. Исканията ни са да има равнопоставеност. Нека тези сертификати да важат за всички. Аз в момента работя на 15-20% капацитет. Ще се наложи да съкратя повече от половината си персонал“, заяви Данаил Дялков, ресторантьор от Кърджали.

Затова от бранша настояват за:

„Едното ни искане е зелените сертификати да важат или за всички, или за никого. Второто е: антигенните тестове да са безплатни, а не 10 лв. Третото е тестовете за антитела да се признават и бъдат също ключ за получаването на зелен сертификат, защото по неофициални данни 1 милион български граждани са преболедували без да бъдат отразени в системата на Министерството на здравеопазването“, посочи Кадир Мустафов, областен председател на Асоциацията на заведенията.

Събралото се пред паметника множество премина по бул.“България“, отправяйки се към кръговото кръстовище на автогарата. Там движението бе спряно за известно време, а в резултат на това се образуваха дълги колони от автомобили. Някои от шофьорите се изнервиха, други подкрепяха протестиращите, давайки своето мнение за ситуацията.

„Много лошо. Идвам от Пловдив. Там масите са на площада и въпреки това не ми дадоха да пия едно кафе. Това не е държава. Подкрепям протеста им и в същото време заявявам, че аз няма да се ваксинирам. Ще си правя всеки ден тестове, но няма да се ваксинирам“, заяви един от водачите, блокирани в опашката от чакащи заради спряното движение.

В един момент шествието се насочи към един от големите хранителни магазини до автогарата. Множеството протестиращи влязоха в магазина, скандирайки своите искания, придружавани от органите на реда.  

„Защо да не влизаме? Каква е разликата между заведението и „Кауфланд“? Аз имам два ресторанта с 30 души персонал, как да им платя заплатите? Значи тук няма сертификат, пък в ресторанта с 20 души трябва“, заяви собственик.

След символичния протест в хипермаркета, протестиращите отново блокираха за кратко кръговото кръстовище. Последва шествие обратно по бул.“България“. Недоволството приключи с кратко затваряне на кръстовището до комплекс „Орфей“./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0