ВИДЕО: „Реката тук в едно събира родина, дълг, вина…“ – 31 години от трагедията във Върбица

24rodopi.bg/Регион На 12 декември се навършват 31 години от трагедията във Върбица. В ледените води на реката през 1990 г. 10 военнослужещи намират

24rodopi.bg/Регион

На 12 декември се навършват 31 години от трагедията във Върбица. В ледените води на реката през 1990 г. 10 военнослужещи намират смъртта си. В онзи злочест ден от поделението в Момчилград тръгват 7 тежки машини-танкове и бронетранспортьори, с 21 военни. На колоната е наредено да влезе в брода на реката. Отиват на учение на полигона до Балабаново, както десетки пъти преди това. Но висока вълна на река Върбица ги помита. Резултатът – 10 мъртви войници, между които и двамата лейтенанти. 

През годините, близки на загиналите, както и техни бойни другари, идват тук, край реката, до белия мемориал с изписаните на него десет имена, за да си спомнят и почетат паметта им. 

“Всичко си спомням, беше ужасяваща гледка. Ние имахме шанса, просто ни оставиха малко по-късно да тръгнем. Първо тръгнаха танкистите, после кашиците, отиваха до Балабаново на стрелби. Няма и час и ни извикаха като ни казаха какво се е случило“, разказва преди време на една от годишнините от гибелта на другарите си Тошко Кунев – младши сержант по онова време. 

31-годишнината от трагичната гибел на войниците ще бъде отбелязана в неделя от 10,30 часа. Представители на община Момчилград, жители и гости на града ще поднесат цветя пред паметника, край лобното място на загиналите военнослужещи, където са изписани думите: „Реката тук в едно събира родина, дълг, вина и болка. Спри пътнико, склони глава пред вечни синове на полка“.

Имената на загиналите са: лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0