ВИДЕО: От духовника до учителя – истинските будители в Източните Родопи

24rodopi.bg/TV/Общество   В Деня на народните будители от ПП „Има такъв народ“ представят кратко видео, напомнящо за будителите на Кърджа

24rodopi.bg/TV/Общество

 

В Деня на народните будители от ПП „Има такъв народ“ представят кратко видео, напомнящо за будителите на Кърджали. Първите дали своя принос за развитието и просветата на родопския град.

Отец Георги Стоянов – първият свещеник в Кърджали след Освобождението на града.

Още с установяването си в родопския град отец Георги става един от духовните водачи на кърджалийци. Мечтата му-изграждането на православен храм. Неуморно събира средства и в началото на 1925 г. успял. Православният храм „Св. Георги Победоносец“ бил завършен и осветен. Негова е инициативата за построяването на църквите в с.Гледка, в Джебел, Момчилград, Крумовград и Ардино. 

Мара Михайлова-първата жена журналист в Източните Родопи, писател, краевед, етнограф фолклорист, основател на първия Тракийски женски съюз в България. 

Учила журналистика в Париж, основателка е на три вестника в Кърджали, София и Гюмюрджина. Оставя множество ценни публикации, плод на проучванията на бита и душевността на населението в района на Източните Родопи. Образува комитети и отваря трапезарии за гладуващите деца. От 1950 г. е сътрудник на БАН към Етнографския институт и музей. 

Кирил Ванков-първият училищен инспектор в Кърджали през 1913 г. Инициатор за създаването на читалище „Обединение“.

Изпратен в родопския град след освобождението, за да проучи условията за откриване на първото училище. След редица усилия, на 7 ноември 1913 г. в Кърджали е открито първото народно училище. Тържественото откриване е на 18 декември, записани са 8 ученика в три отделения…

Съпругата му – Параскева Ванкова, е първата учителка в новооткритото училище. Сградата, в която се помещава е едноетажна, с две стаи, в която има няколко ръчно сковани чина, от нерендосани дъски, с по осем-девет места за сядане. Има една черна дъска и една маса. Началото никак не е леко, но младостта крепи 21-годишната тогава учителка.

Павел Ковачев-първият директор на гимназията в Кърджали през 1921 г. До пенсионирането му през 1930 година Павел Ковачев е директор на Непълна смесена гимназия. Активен участник в обществения живот на града. Ръководил гимназията с умелост и находчивост. Поставил основите на много светли традиции, което го издигнало в очите на хората. Възпитавал, разширявал светогледа и събуждал желание за знание и култура. За децата и техните родители, а и за обществеността, той е  уважаваният и почитан „Учителят Ковачев”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0