ВИДЕО: Няма ток, телевизор, почивка, пътят е за катъри – Юксел и неговите 341 640 часа труд!

ВИДЕО: Няма ток, телевизор, почивка, пътят е за катъри – Юксел и неговите 341 640 часа труд!

24rodopi.bg/Регион 341 640 часа труд. Това са 39 години, в които почивката е само нощем. Няма ваканция, няма отпуска, няма море. Живот в планината,

24rodopi.bg/Регион

341 640 часа труд. Това са 39 години, в които почивката е само нощем. Няма ваканция, няма отпуска, няма море. Живот в планината, откъснат от света. В скромната къща, единствено със съпругата, животните. Без дори ток.

Животът на Юксел Шабан. Той и половинката му са единствените жители на махала Къшла. Къщата им се намира на час и половина път от село Русалско. По пресечен и труден терен.

61-годишният мъж учил в Пловдив, а след казармата идва тук. На 22 години създава семейството си и не е напускал Къшла. Със съпругата си отглеждат 60 крави и 40 овце. 

В къщата му няма ток, използва се соларен панел единствено за осветление. Телевизия не им е необходима, новини, кризи, вируси, войни. Всичко е далеч от Къшла. Тук има единствено работа. В тези сурови условия Юксел успява да осигури фураж за животните си за зимата. Пренася сено от Русалско с осем коня. Тогава на помощ от Асеновград пристигат синовете му.

2000 бали за кравите и овцете са равни на сто курса!

„Хляб не си купуваме, единствено брашно. Сами си печем. Тук няма събота, неделя, празник, а само работа“, споделя за 24rodopi.bg Юксел. 

Мъжът от баира, които се е откъснал от света. Родопчанинът, който не спира да се труди, въпреки болките в ставите, кръста. Време за лечение няма. 

Самотната двойка, която нито една световна криза няма да засегне.

COMMENTS

WORDPRESS: 0