ВИДЕО: На пазара в Кърджали: Няма да купиш!? Ти да си жив и здрав

24rodopi.bg/Кърджали На пазара в Кърджали все по-често се чува: Няма да купиш!? Ти да си жив и здрав! Калабалък има, но и цените все нагоре… Ин

24rodopi.bg/Кърджали

На пазара в Кърджали все по-често се чува: Няма да купиш!? Ти да си жив и здрав!

Калабалък има, но и цените все нагоре…

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи още с 1,17 на сто. Наблюдава се слабо, но трайно повишение на индекса през последните три месеца – с над 6,75 процента. На годишна база ИТЦ е нараснал с над 32 процента.

Оранжерийните домати тази седмица поевтиняват с 1 на сто и се търгуват по 2,85 лева за килограм, а доматите, прибирани от открити площи, падат с 1,3 на сто и се продават по 2,15 лева на едро.

Цената на оранжерийните краставици се вдига с 3,69 на сто до 2,15 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 1,2 на сто и се продават по 1,65 лева за килограм, а червените се търгуват по 2,02 лв./кг в края на седмицата.

Картофите поевтиняват с 2 стотинки и се продават по 1,03 лева за килограм, цената на морковите също е 1,03 лева за килограм на едро. Зелето се търгува по 0,96 лева за килограм.

Цените на основните хранителни продукти продължават да растат. На фона на сериозното поскъпване и рекордната инфлация от началото на годината, за последните три седмици от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат ново увеличение с 10%.

Най-сериозен е ръстът при млечните продукти. Цените на едро на кашкавала са най-високи в София, Пловдив, Враца и Кърджали – като достигат 21 лева за килограм. Сиренето отново е най-скъпо в София, като цената на едро е 16 лева за килограм. Следват Кърджали, Благоевград и Враца.

През октомври се отчита сериозно поскъпване при захарта, като в Пловдив достига до рекордните 3 лева за килограм на едро.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0