ВИДЕО: Кърджали с планетариум, възпроизвеждащ картина и звук по съвременна технология

24rodopi.bg/Темата+ „Днес няма да говорим за близо 60 годишнината от историята на астрономическите познания в града и региона ни. Днес няма да гово

24rodopi.bg/Темата+

„Днес няма да говорим за близо 60 годишнината от историята на астрономическите познания в града и региона ни. Днес няма да говорим за космическите проекти „Вега“ и „Фобос“ и половинвековната школа по астрономия на Белите брези. Само ще споменем имената на двама ученици, донесли на Кърджали медали от международните олимпиади по физика и астрономия – Джелил Руфат и Атанас Митрев. Това, което днес ще открием, е плод на тригодишна работа на екипа на обсерваторията и на общинска администрация“, заяви директорът на астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохосян.
Както вече 24rodopi.com писа, планетариум, възпроизвеждащ картина и звук по съвременна технология, бе открит в Астрономическа обсерватория „Славей Златев“. Придобивката е част от проект на Министерството на образованието и науката – за достъп до съвременна образователна среда, съфинансиран от община Кърджали.
„Нашето желание е Кърджали да се развива, да стане град, в който всеки да изпитва удовлетворение от това, че е негов жител“, каза кметът Ерол Мюмюн.
Сградата на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали е открита през 1978г. Тя носи името на кърджалиеца, учредил през 1966 г. Младежки астрономически клуб, тогава втори в страната. Само няколко месеца след създаването на Клуба – в края на септември същата година, изпълнителният комитет на Окръжен народен съвет – Кърджали решава в града край Арда да бъде създадена Народна астрономическа обсерватория. Десетилетия по-късно тя продължава да развива своята научна дейност сред ученици, студенти и научната общност.

Какво се случи на 20 март, вижте видеото:

COMMENTS

WORDPRESS: 0