ВИДЕО: „Изборни фантоми“?! На адреса ми живеят 23-ма души, ще ги издиря и…

ВИДЕО: „Изборни фантоми“?! На адреса ми живеят 23-ма души, ще ги издиря и…

24rodopi.bg/Общество Заради избирателните списъци или заради нещо друго, но факт и проблем от години. Стотици кърджалийци се оказва, че „съжителстват

24rodopi.bg/Общество

Заради избирателните списъци или заради нещо друго, но факт и проблем от години. Стотици кърджалийци се оказва, че „съжителстват“ в домовете си с хора, които не познават, нито пък са виждали някога. Кахъри дори в селата.

Новина от последните избори: Мъж от малко населено място в община Кърджали има още 23 души регистрирани на адреса му. Получил е обаче съдействие и вече има списък с имената им.

„Законът преди позволяваше да се правят подобни адресни регистрации. Той обаче бе променен и сега е… още по-трудно. За да се дерегистрират тези хора е нужно самите те да го направят. А какви са и откъде реално, никой не знае“, посочва за 24rodopi.com служител в Общинската администрация в Кърджали.

Потърпевшият от малкото село обаче е твърдо решен-ще открие всички лица от предоставения му списък и ще ги накара да се „изнесат“ документално от имота му.

За проблема 24rodopi.bg писа неведнъж в последните години.

Новина от предишни избори: Подобни са кахърите и на Сабахатин Исмаил от улица „Морава“ в Кърджали. Живее от години в наследствената си къща, но не може да се регистрира на адреса, защото на него се водят още… 29 души. Наближа време за пенсия, но няма и как да я получава заради липса на „адрес“.

„Преди няколко години отидохме с жена ми да работим тютюн във вътрешността на страната. Направихме си там регистрация по настоящ адрес. Месеци след това се върнахме. Съпругата ми почина. Отидох да подам документи за вдовишка пенсия, както и за помощ за дърва за отопление. Социалните ми отказаха, защото се водя на адрес в друга област. Тогава отидох в ГРАО с удостоверение за необходимите данни, но ми отказаха. Оказа се, че 29 непознати хора са се регистрирали, квадратурата е малка и аз не мога да имам адрес в бащината ми къща“, разказа тогава пред екип на 24rodopi.com Сабахатин Исмаил.

„В 90 на сто от къщите в квартал „Боровец“ се водят на адрес хора, които никой не познава. Още ни идват писма за дължими кредити, изтеглени явно от тях“, пък казва възрастна жена от квартала.

Много хора в града се оказват в същата ситуация.

„Аз и съпругата ми живеем в 68 квадрата жилище, а като направих проверка се оказа, че на адреса има още 38 души“, коментира жител на „Възрожденци“.

Промените в Закона спряха „масовото заселване на фантоми“. Сега регистрация може да се направи само с нотариален акт. Същите промени обаче блокират и отписването на непознатите съквартиранти. По Закон лицата сами трябва да отидат и внесат документи, за да бъдат отписани от съответния адрес. А тези хора са просто… неоткриваеми.

На снимката: Сабахатин

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0